Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Боб в гювеч за Бъдни вечер

2
Боб в гювеч за Бъдни вечер
Източник: Петя Цанкова
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    Накиснатият най-малко за три часа боб го изплаквам, заливам го със студена вода и го слагам на огъня да кипне.

  • 2

    Щом кипне, му прибавям хлебна сода, оставям 5 минути да поври, махам от огъня и го прецеждам през гевгир. Измивам боба хубаво с вода и го изсипвам в гювеча.

  • 3

    Към него прибавям изчистените главички лук, така, както са цели, или нарязаната глава лук. Следват обелените и нарязани скилидки чесън, моркова, пиперката и доматите, всички нарязани всички на кубчета. Слагам и червения и черния пипер, солта, брашното, джоджена и мащерката.

  • 4

    Разбърквам всички продукти добре, прибавям олиото и заливам с вода, два-три пръста над боба.

  • 5

    Най-отгоре поставям клонките джоджен и затварям с капака.

  • 6

    Поставям гювеча в студената фурна и чак тогава я включвам на 50 С.

  • 7

    Обикновено го слагам във фурната към полунощ и до сутринта той се е сготвил сам ,а в кухнята се носи аромат на вкусен български боб в гювеч - класика в жанра!

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Кирил Ранчев
04.01.2018 | 13:01
Може би са били 150 градуса С. Мен ми се видяха малко оставих го на 100 за 12 часа и е корав още!
1
kalinka kalinkova
02.01.2014 | 21:36
Обичам така приготвен боб.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Глазирани ябълкови резенчета
    30 мин.
  • Паста със сусам
    15 мин.
  • Глазирано и гриловано свинско
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...