Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Брашно - типове и приложения

по статията работи: | Прочитания: 16083 1
Типът на брашното се определя от пепелното съдържание
Брашно - типове и приложения
Източник: sxc.hu

Видът на брашното се определя от сорта на зърнената култура, от която е направено. Брашно се прави от пшеница, ръж, овес, просо, царевица, ориз, нахут. Но също така се прави и от незърнени култури като елда, соя, картофи.

 

Типът на брашното се определя от пепелното съдържание. Основното количество минерали в зърното се съдържа в зародиша и обвивката му. Пепелта се получава при изгарянето на определено количество брашно. Пепелното съдържание е показател, отразяващ количеството минерален остатък.

 

Например брашно с пепелно съдържание 0,5% се означава като тип 500, с 1,850% — тип 1850 и т.н.

 

У нас се произвеждат различни типове пшенично брашно - 450, 500, 520, 700, 800, 1150 и тип 1850, наричано пълнозърнесто. С най-широка употреба се отличава типът 500.

 

Типовете 450 и 500 са бели, висококачествени брашна. Има и тип 350, който не е много познат в България, подходящ е за направа на десерти.

 

7431

 

Прясно смляното брашно е жълтеникаво на цвят, избеляването му се дължи на престоя и допълнителните химични добавки.

 

Най – малко се употребява царевичното и оризовото брашно, имат ниски технологични и кулинарни свойства. Царевично брашно? Сетихте се за качамак, нали. Освен за него, в българската кухня се използва и за някои десерти.

 

В световен мащаб соевото брашно намира широко приложение, поради високата си хранителна стойност.

 

7473

 

Колкото по – тъмен е цветът на брашното, толкова по – високо е пепелното съдържание. И както вече се досетихте, по цвета на хляба можете приблизително да определите типа на брашното, от което е направен.

 

Много често се комбинират няколко вида брашно, за направата на един хляб. Целта е да му се придадат повече качества.

 

Обвивката (най – външната част) на зърното съдържа полезни минерали – цинк, магнезий, мед, желязо и витамини от група B.


Най – съществената част от теглото на зърното е ендосперм – 83%. Това е и основният източник на брашно, богато на белтъци (глутен).

 

Мелниците, най – старият метод за направата на брашно, биват заменени от машини и процесът е технологизиран, за да стане по – продуктивен и да се усъвършенства. Вятърните и водните мелници са замени от високотехнологични машини.

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Radina
27.02.2013 | 16:18
:)) Колко хубави снимки!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Салата от печени пиперки
    15 мин.
  • Сладко-пикантно тако
    20 мин.
  • Кисело мляко с бисквити и сладко
    < 10 м.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!