Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Да си направим страхотни домашни франзели!

по статията работи: | 04 август 2014 Прочитания: 9169
За неповторим вкус и аромат на домашен хляб!
Да си направим страхотни домашни франзели!
Източник: Thinkstock/ Guliver

Всички обичаме домашно омесения хляб! Миризмата му е абсолютно неустоима, хрупкавата му коричка ни пренася назад във времето, когато баба месеше всяка седмица, а вкусът му е несравним.

 

Българите сме си такива. Не сядаме на масата без хляб. И макар, че най-често да си замесваме традиционни питки и погачи, не пропускаме да експериментираме и с хлебни изделия, зародени в чужди държави.

 

Ето например франзелите . Няма супермаркет, в който да не се продават. В последните години си ги купуваме доста често и намираме все повече и повече приложения за тях.

 

Ще ви дадем идея дори. Разрежете франзелата на две по дължина и на две по ширина. Разтопете малко масло, пресовайте вътре чесън и намажете хляба. Изпечете го и ще получите страхотни чеснови хлебчета.

 

Няма да продължаваме с идеите за приложения на франзелите, ами ще ви покажем нещо още по-хубаво – рецепта за типични френски франзели.

 

Така следващият път няма да приготвите традиционната семейна рецепта за хляб, ами ще изненадате всички с абсолютно уникалните домашни франзели, които може да направите по следния начин.

 

Необходими продукти:

 

4 ч.ч. брашно

1 ½ ч.ч. топла вода

1 ½ ч.л. суха мая

1 ч.л. захар

2 ч.л. сол

 

Начин на приготвяне:

 

Смесете захарта и маята в топлата вода. Оставете да шупне за 5 минути.

 

Пресейте брашното, добавете солта, след което и шупналата мая. Омесете тесто.

 

Не се притеснявайте, че тестото е лепкаво и меко – такова трябва да бъде.

 

Намаслете голяма купа и сложете тестото в нея. Покрийте го и го оставете да втаса за час или два. Трябва да увеличи размера си двойно.


Набрашнете обилно плота и изсипете тестото отгоре. Разделете го на три равни части.

 

Доомесете добре и оформете на 3 дълги франзели.

 

Сложете ги върху тава, покрита с хартия за печене, и ги покрийте с кърпа.

 

Оставете ги да втасат за втори път върху печката, която загрявате предварително на 250 градуса.

 

Докато фурната загрява, а франзелите втасват, сложете огнеупорен тиган на дъното на фурната. Над него сложете решетката, върху която ще се пекат франзелите.



Когато увеличат двойно размера си, ги сложете да се пекат на определеното място, а в загрятия тиган изсипете 1 ч.ч. гореща вода.

 

Така франзелите ще станат с хрупкава коричка, но меки отвътре.

 

Изпечете в силната фурна за 30 минути.

 

Вижте и видеото към рецептата, за да се справите още по-добре!

Рейтинг: 4 / 5 , 342 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !