Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Детското затлъстяване - новата епидемия на Европа

по статията работи: | 04 март 2014 Прочитания: 1050 3
Данните от доклада на Световната здравна организация са плашещи
Детското затлъстяване - новата епидемия на Европа
Източник: Thinkstock / Guliver

В Европа често се успокояваме с това, че наднорменото тегло е проблем, много по-характерен за американците, отколкото за нас. Данни на Световната здравна организация (The World Health Organization) обаче показват съвсем нова, шокираща истина.

 

Всъщност, на територията на Стария континент, свръхпълнотата е толкова често явление, че съществува съвсем реалния риск тя да се превърне в новата норма. Ако това твърдение ви се струва прекалено преувеличено, представете си, че 1/3 от европейските тийнейджъри са с наднормено тегло и с влошено здраве.

 

В своя доклад, базиран на данни от 53 страни, Световната здравна организация съобщава още, че 27% от 13-годишните и 33% от 11-годишните деца са с наднормено тегло.

"Възприятията ни за "нормалното" са се променили. Пълнотата е много по-често срещана откогато и да било по-рано. Ние не трябва да допускаме друго поколение да израсне под господството на тези изкривени стандарти". Тези думи принадлежат на регионалния директор на Световната здрава организация Зузана Якаб.

 
Според нея, липсата на спорт и физическа активност, за сметка на засилената консумация на висококалорични и пълни със сол и захар храни, е основният проблем. Проблем, който специалистите често определят като "смъртоносен".

 

Най-притеснителен обаче е фактът, че проблемът придобива пандемичен характер сред световната младеж.

 

Ето какво се казва в доклада:

 

"Детската пълнота е едно от най-сериозните предизвикателства за общественото здраве и неговите институции през 21 век. Проблемът е глобален и устойчив, засягащ все повече страни с нисък и среден доход на домакинство. Разпространението на детската пълнота е достигнало нечувани нива. В глобален аспект, през 2010 година броят на децата под 5-годишна възраст с наднормено тегло е над 42 милиона. 35 милиона от тях живеят в развиващите се страни."

Лошите новини не свършват дотук. Пълните деца почти винаги се "превръщат" в пълни възрастни, които са изложени на редица здравословни проблеми (сърдечни заболявания, диабет, рак).

Според доклада, най-високите нива на затлъстяване са при момичетата и момчетата в Гърция, Португалия, Ирландия и Испания. От друга страна, най-ниски са процентите в Холандия и Швейцария.


Изходът?

 

Децата трябва да се упражняват по 60 минути дневно, не просто за да са в добро здраве, а и за се създаде у тях необходимостта от динамично всекидневие.

Също така, всяко общество трябва да вземе предвид не само изготвянето на здравословни детски менюта за хранене, върху които често се акцентира, но и градското планиране. То също трябва да бъде съобразено с детските необходимости.

Рейтинг: 4 / 5 , 259 гласa
Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
работната пчела
04.03.2014 | 16:45
как да не е плашещо... :(
2
Anna Vasileva
04.03.2014 | 16:43
това наистина е сериозен проблем,който не бива да се пренебрегва, това няма да се израсте.
1
Margaritka
04.03.2014 | 16:41
хората не искат да се занимават с децата си, по-лесно е да ги оставим на компютъра да играят,отколкото да ги изведем в парка, какви да са- слаби лИ?!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...