Хигиената на кухнята е толкова важна, колкото тази на банята.
Именно защото това са помещенията, в които е най-вероятно да се развъдят нежелани "гости" от всякакво естество.
Разбира се, съществуват хора, които не само не поддържат кухнята си чиста, а и дори не изхвърлят храната с изтекъл срок на годност.
За щастие, тази "черна" статистика не се отнася за България, а за Великобритания, където е извършено запитване по темата по поръчка на голям местен производител.
Проучването е направено сред 1000 души.
Резултатите: 57% от островитяните не изхвърлят храна, която е със срок на годност, изтекъл преди повече от година.
А понякога - дори 10! По-стряскащ обаче е фактът, че те често приготвят гозби с негодни продукти - например, когато им дойдат непланирани гости.
1 на 10 души пък признава, че почиства кухненските шкафове веднъж на 5 години, понякога и по-рядко.
Всъщност 15% от запитаните признават, че използването на продукти с изтекъл срок на годност им е навик.
Тази практика е най-разпространена сред домакинставата на централните английски графства, които в живота си средно приготвят около 5000 съмнителни ястия.
Доста по-примерни са жителите на големите градове Белфаст, Бирмингам и Лондон, където почистват шкафовете си поне веднъж на две седмици. Похвално!
*Информацията от любопитното изследване е публикувана в Дейли Експрес.