Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво не трябва да слагаме в хладилника

по статията работи: | 12 октомври 2012 Прочитания: 46395 1
Ниската температура може да навреди на някои продукти
Какво не трябва да слагаме в хладилника
Източник: Thinkstock / Guliver

Редовно пълним хладилника с какво ли не - дали повече от предпазливост, или защото няма къде другаде да ги слагаме. Ето обаче няколко неща, които не само няма нужда да съхраняваме на хладно, но и ниската температура може да навреди. 

Домати

От студената температура, доматите почерняват или стават на петна. Най-добре е да се държат на някой рафт в кухнята, без найлони около тях. Само ако сте ги откъснали/купили по-зелени, за да ускорите зреенето, може да сложите доматите в хартиена торба. 


Картофи

Престоят в хладилника може да промени вкуса и аромата им. Добре е картофите да се държат в хартиена торба. Не в найлонова, защото влажността, която се създава в найлона ускорява гниенето. 

Кафе
 

Фризерът или хладилникът създават кондензация, която силно влияе на аромата на кафето. Това се отнася както за кафето на зърна, така и за смляното. Най-добре е да се съхранява в херметически затворена кутия.

Лук 

Лукът си има естествена обвивка. Единственият приемлив вариант за съхранение на лук е или без никакви торбички или най-много в такива на дупки, за да има движение на въздуха. Още един съвет: не дръжте лука близо до картофите, защото те отделят газове и влажност, които го карат да гние по-бързо.

Чесън 

Чесънът се съхранява отлично без каквито и да било допълнителни грижи. Той може да издържи повече от 2 месеца на стайна температура. 

Тикви и ядки

Тези продукти могат да издържат достатъчно дълго на по-висока от 4 градуса температура. Няма нужда да запълваме ценното пространство в хладилника си с тях. 

Хляб 


Хладилникът ще го изсуши много по-бързо, отколкото стайната температура. Затова ви съветваме, ако не можете да изядете цял хляб, отделете си няколко филийки за хапване, които да държите в кутията за хляб, а останалите замразете във фризера. 


Люти сосове

Няма абсолютно никакъв смисъл от съхраняването на подобни продукти в хладилника. Съставките в него му помагат да издържи неотворен поне 3 години на стайна температура.

Батерии

Изложени на много студено или горещо, батериите ще изгубят функциите си.


Лак за нокти

Оставен на студено, лакът за нокти бързо изсъхва. Той трябва да се съхраня при стайна температура, далече от директната слънчева светлина.

Последните два продукта едва ли държите в хладилника, но ако случайно някога ви хрумне да ги оставите там, е добре да знаете, че не е никак удачно, ако искате да ги използвате след това.  

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Krasimira Jeliazkova
05.04.2013 | 09:42
Това за лака за нокти не е никак вярно. От години съхранявам моите в хладилника и ги използвам повече от 2 години, докато на стайна температура се скапват за два месеца особено лятото. Така че хладилника е идеалното място за съхранение на лак за нокти.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...