Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да бъдем безпогрешни в кухнята

по статията работи: | 08 януари 2013 Прочитания: 3202
Спазвайте тези съвети и няма да сбъркате
Как да бъдем безпогрешни в кухнята
Източник: Photl

Сред характеристите на добрата кухня не влизат само вкусните гозби, а и отличнара хигиена и чистота. Полезните навици, които можем да развием в тази насока, ще се отразят добре не само на цялостния вид на дома.

 

Както вече сме споменавали, хигиената в кухнята е тясно свързана със здравето ни. Точно в тази връзка ви даваме няколко чудесни съвета (от опит), чието стриктно спазване многократно ще улесни живота.

 

Дори когато сте много изморени, след като сте прекарали минимум два часа в успоредно готвене на няколко ястия, не оставяйте почистването за утре. Съдовете в мивката се измиват много по-лесно, непосредствено след тяхната употреба. Ако имате съдомиялна машина, нещата съвсем се улесняват.

 

Същото се отнася за хигиената върху кухненския плот. Петната от доматено пюре, трохите, картофените обвивки, малките бучки сирене... Всички те трябва да заминат еднопосочно в коша за боклук. Особено ако имате малки деца или домашни любимци!

 

Да не говорим, че остатъците от храна привличат едни адски нежелани натрапници от царството на насекомите.

 

4125

 

Когато сте се развихрили в кухнята и много се радвате на отличните си "мултитаскинг" умения, със сигурност ви се е случвало да пипате с мръсни ръце един или друг продукт. Както и да отваряте някой шкаф или хладилника. Винаги имайте под ръка поне три чисти кухненски кърпи. Нека едната от тях да бъде само за ръцете ви.

 

Тях мийте след всяко замърсяване, било то след работа с тесто или рязане на сочни зеленчуци. Освен всичко останало, боравенето с непочистени ръце може да се отрази върху вкусовите качества на гозбата ви. Същото се отнася за любимия кухненски нож. Недопустимо е да сте кълцали кромид лук и да подхванете картофите (примерно), без да сте го изплакнали обилно и подсушили.

 

 4126

 

Когато готвите по рецепта, винаги спазвайте посочените температури. Този съвет с пълна сила важи в сладкарството. Ако смятате, че ще ви бъде от полза, снабдете се с готварски термометър, който безпогрешно да ви информира.

 


Когато ви остане количество от някое ястие, не го оставяйте непокрито върху масата. Използвайте кухненско фолио или подходящи кутии с капак, за да съхраните остатъците, и мигновено приберете в хладилника.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...