Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да познаем качествения кашкавал?

по статията работи: | 06 март 2013 Прочитания: 6737 2
На този въпрос отговаря Зоя Бойнова, продуктов мениджър на компания
Как да познаем качествения кашкавал?
Източник: Thinkstock / Guliver

От кашкавал до кашкавал има огромна разлика. Но дали обикновеният потребител може да направи разлика и да познае качеството в морето от продукти?

 

Специалистите от Econ.bg се срещнаха със Зоя Войнова, продуктов мениджър на българска компания, която споделя своя опит и знания в производството на млечни продукти.

 

Как да отличим добре узрелия кашкавал от останалите?

 

Първата индикация е визуалната, визуалният контакт с продукта. Той е по-бял на цвят, когато е претърпял процеса на зреене, не достига този въпросно маслен жълт цвят.

 

След това, когато се сравнят един добре узрял и един недобре узрял кашкавал, ще видите, че първият има хомогенен цвят, едноцветен е, ако мога така да се изразя.

 

Докато неузрелият, той е на ивици.

 

Освен това е по-воднист – щом се вдигне опаковката, се вижда, че има една вода, която присъства. Това също е индикация, че кашкавалът не е добре узрял.

 

След това вече преминаваме към вкусовите рецептори. Недобре узрелият кашкавал е скърцащ между зъбите. Това е първата такава индикация – не е хомогенен в самата уста, не се разтапя приятно като маслото, а стои на трохи. Това е, може да се каже, основният начин да се открие кой е узрял и кой – не.

 

И, третият вариант, това е термичната обработка. При термична обработка добре узрелият кашкавал става на кафяви кръгчета, започва да мирише осезаемо на масло, разтича се до ниво, на което да не изчезне. При неузрелия кашкавал е по-различно – той се разстила прекалено много и не е така стегнат, както, например, узрелият кашкавал.

 

Останалата част от полезното интервю ви очаква тук. Запознайте се и със земеделските иновации на годината.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Отговор на коментар #1 от Ralica Hristova:
о и аз нямах представа.полезна информация
1
Ralica Hristova
07.03.2013 | 14:27
Не знаех, че и когато ги готвим са толкова различни. :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...