Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Китай

по статията работи: | 17 ноември 2012 Прочитания: 10866
Храната се приготвя на хапки - варварско е да се реже с нож
Китай
Източник: Photl

Китайската кухня е една от най-богатите и разнообразни кухни в света. Разпространена е по целия свят — от Източна Азия до Северна Америка, Австралия и Европа.

 

Храненето в китайската кухня обикновено са състои от комбинирането на два основни компонента: основен - източник на въглехидрати (обикновено фиде, ориз и др.) и придружаващ - ястия от месо, зеленчуци, риба и др. Това разпределение е донякъде в контраст с кухните на Европа и САЩ, където месото обикновено се смята за основно ястие.

 

Оризът е познат като незаменима част на повечето китайски ястия, но реално той се използва предимно в южната част на страната. В Северен Китай преобладава използването на житни храни като фиде и хлебчета.

 

Основен прибор в китайската кухня са пръчиците за хранене. С тях се консумират всички храни с изключение на супите, които се ядат с малка керамична лъжица - широка и с плоско дъно. Пръчиците за хранене традиционно са изработени от дърво или бамбук. В миналото са се използвали и по-скъпи материали като слонова кост и сребро.

 

Интересна особеност на китайската кухня е тази, че храната се приготвя на хапки. Тази особеност води началото си от миналото, когато от една страна се е смятало за нелюбезно да караш гостите си да се трудят и да си режат храната, а от друга самото използване на нож и вилица на масата се е смятало за варварско.

 

В ресторантите в Китай всеки на масата получава отделна купичка с ориз, а останалите ястия са сервирани в общи съдове и се използват от всички на масата, като всеки взима от тях с помощта на пръчиците за хранене. В районите с по-голямо западно влияние, както и в китайските ресторанти извън страната се използват допълнителни лъжици или пръчици за сервиране на общите ястия.

 

Вегетарианството не е особено разпространено в Китай и относително малък брой хора са вегетарианци.

 

В традиционната китайска кухня е широко застъпено схващането, че студените напитки са вредни за храносмилането на топла храна. По тази причина единствените напитки, които се сервират са горещ чай или топла вода. Въпреки това, в днешно време безалкохолните напитки и бирата са много популярна част от храната и се предлагат в почти всички китайски ресторанти.

 

Китай е първата страна, която култивира чаеният храст и пиенето на чай е важна част от живота на хората. Китайският чай се класифицира в няколко категории в зависимост от сорта на чаеният храст, регионът в който е отгледан, както и начинът на производство. Китай е най-големият производител на зелен чай в света, като задоволява 90% от нуждите на международният пазар.

Жълтото вино е познато от древността в Китай, където уникалната напитка се приготвя от ориз и е с алкохолно съдържание между 10 и 15%. Китайският ликьор пък се произвежда от пшеница, царевица и ориз и е с алкохолно съдържание около 60%. За него се смята че се произвежда още оот времената на Династията Сонг (960-1279).

 

Като цяло китайската храна извън Китай е малко или много адаптирана към местните вкусове, като в някои случаи се стига и дотам, че в определени райони на света, се предлагат ястия, които не се предлагат в Китай.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !