Китайската кухня е една от най-богатите и разнообразни кухни в света. Разпространена е по целия свят — от Източна Азия до Северна Америка, Австралия и Европа.
Храненето в китайската кухня обикновено са състои от комбинирането на два основни компонента: основен - източник на въглехидрати (обикновено фиде, ориз и др.) и придружаващ - ястия от месо, зеленчуци, риба и др. Това разпределение е донякъде в контраст с кухните на Европа и САЩ, където месото обикновено се смята за основно ястие.
Оризът е познат като незаменима част на повечето китайски ястия, но реално той се използва предимно в южната част на страната. В Северен Китай преобладава използването на житни храни като фиде и хлебчета.
Основен прибор в китайската кухня са пръчиците за хранене. С тях се консумират всички храни с изключение на супите, които се ядат с малка керамична лъжица - широка и с плоско дъно. Пръчиците за хранене традиционно са изработени от дърво или бамбук. В миналото са се използвали и по-скъпи материали като слонова кост и сребро.
Интересна особеност на китайската кухня е тази, че храната се приготвя на хапки. Тази особеност води началото си от миналото, когато от една страна се е смятало за нелюбезно да караш гостите си да се трудят и да си режат храната, а от друга самото използване на нож и вилица на масата се е смятало за варварско.
В ресторантите в Китай всеки на масата получава отделна купичка с ориз, а останалите ястия са сервирани в общи съдове и се използват от всички на масата, като всеки взима от тях с помощта на пръчиците за хранене. В районите с по-голямо западно влияние, както и в китайските ресторанти извън страната се използват допълнителни лъжици или пръчици за сервиране на общите ястия.
Вегетарианството не е особено разпространено в Китай и относително малък брой хора са вегетарианци.
В традиционната китайска кухня е широко застъпено схващането, че студените напитки са вредни за храносмилането на топла храна. По тази причина единствените напитки, които се сервират са горещ чай или топла вода. Въпреки това, в днешно време безалкохолните напитки и бирата са много популярна част от храната и се предлагат в почти всички китайски ресторанти.
Китай е първата страна, която култивира чаеният храст и пиенето на чай е важна част от живота на хората. Китайският чай се класифицира в няколко категории в зависимост от сорта на чаеният храст, регионът в който е отгледан, както и начинът на производство. Китай е най-големият производител на зелен чай в света, като задоволява 90% от нуждите на международният пазар.
Жълтото вино е познато от древността в Китай, където уникалната напитка се приготвя от ориз и е с алкохолно съдържание между 10 и 15%. Китайският ликьор пък се произвежда от пшеница, царевица и ориз и е с алкохолно съдържание около 60%. За него се смята че се произвежда още оот времената на Династията Сонг (960-1279).
Като цяло китайската храна извън Китай е малко или много адаптирана към местните вкусове, като в някои случаи се стига и дотам, че в определени райони на света, се предлагат ястия, които не се предлагат в Китай.