Със сигурност не сте забравили празничния италиански тестен десерт Панетоне – познат и като "Хлябът на Тони".
Има още един традиционен сладък хляб, който се приготвя за зимните празници и много напомня на рецептата за панетоне. Става въпрос за пандоро.
Пандоро (pan d'oro) е типичен за Верона десерт, който се приготвя за Коледа и Нова година. Неговата форма може да се опише като пресечена пирамида.
Обикновено се сервира с глазура, която възпроизвежда снежните шапки на алпийските върхове.
Понякога в средата на десерта се прави дупка, която се пълни с бита сметана или джелато. Тези млечни продукти могат да се поднесат и като гарнитура към парчетата пандоро.
История
Рецептата за пандоро също се корени в древната история. Самото име - Pan d'oro – буквално преведено означава "златен хляб". През Средновековието белият хляб се е консумирал основно от богатите. В сравнение, бедните, обикновени хора често не можели да си позволят дори и черен хляб.
Съвсем логично, изтънчените сладки хлябове се приготвяли единствено за благородници. Хлябове, "обогатени" с яйца, масло, захар или мед се поднасяли единствено в палатите на знатни особи – оттам и името на пандоро.
Подобен на пандоро сладък хляб се е приготвял още в Древен Рим през 1 век. В рецептата му участвали най-фините брашна, яйца, масло и олио. Името на тази рецепта е Libum, както сочат някои исторически източници.
Първото споменаване на десерт с точното наименование пандоро се случва едва през 18 век. Рецептата може да се открие в кухнята на венецианската аристокрация. Защо Венеция? Както знаете, романтичното градче било оживен търговски център, най-вече за подправки и захар.
По това време, захарта вече е изместила меда като основна подсладяваща съставка в рецептите за десерти из Европа. Именно в региона Венето със столица Венеция, където се намира Верона, започва приготвянето на пандоро. Модерният рожден ден на златния хляб е 30 октомври 1894 година, когато Доменико Мелегати получава патент за индустриализиране на производството.
Друг любопитен факт е, че пандоро е последното блюдо на диктатора Мусолини преди екзекуцията му през 1945 година.
Пандоро или панетоне?
Сигурно се питате каква е разликата между двата сладки хляба. Тестото за пандоро е съвсем чисто – в него не се слагат добавки.
Рецептата за панетоне повелява наличието на шоколадови парченца или сушени плодове.
А сега ви предлагаме да се запознаете с рецептата за пандоро.