Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Леберкез - немски деликатес

по статията работи: | 30 октомври 2013 Прочитания: 14556
Вкусен месен деликатес, добре дошъл на всяка трапеза
Леберкез - немски деликатес
Източник: Thinkstock/ Guliver

Малко по-възрастни хора от мен са ми разказвали за истинския вкус на немския деликатес леберкез. Може да го срещнете и като леберкезе. Казвам истински, защото, както се случва с много продукти, и този, който днес се предлага в магазините, не може да сравни с предшествениците си.

 

Може и да е така, въпрос на вкус. Но ето какво точно представлява немският леберкез. Деликатес, направен от микс от мляно месо, който се пече във формата на хляб или пита сирене, образно казано.

 

Някои го определят като немският вариант на руло Стефани. Но съставките, които влизат в рецептата са си типични за немската кухня – черен дроб и свинско месо. В менюто на някои немски ресторанти се предлага леберкез, може да бъде приготвен у дома, ако искате да се заемете с това предизвикателство.

 

Буквално преведено, името на месния деликатес означава "сирене от черен дроб". Някои обясняват това с взаимнозаменимата функция на двата продукта или с корените на лексемата, които означават пита, хляб. Но това няма чак такова съществено значение. Австрия и Швейцария също предлагат леберкез. Това е разбираемо, поради културния обмен, който се получава между граничещи страни. Е, точно този обмен може да е причина и възникването на спорове, относно авторството на дадена рецепта, но тези страни запазват благоприличие по тази тема.

 

Леберкезът в тези страни се е превърнал в локален деликатес, след логичната промяна на рецептата, естествено. В Бавария, например, леберкез не съдържа черен дроб, само телешко месо и бекон. Лукът също е неразделна част от рецептата за леберкез. Месото се смила заедно с лука. Получава се еднородна смес. След което се пече във форма за хляб. Така се получава характерният продълговат вид на колбаса.

 

Печенето на деликатеса продължава, докато се получи кафява, апетитна коричка, а отвътре колбасът трябва да остане розов, но не суров. Еднакво вкусен е и студен, и топъл. Може да се пържи или да се добави в сандвич. Кулинарните хроникьори твърдят, че леберкезът датира някъде от средата на 18 век.

 

Онези региони, в които рецептата включва черен дроб, определено може да не се понравят на всеки вкус. Характерният вкус на дроба е натрапчив и неприятен за много хора. Но затова кулинарията е необятна, има място за всеки.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...