Един наистина различен подход към музейното пространство. До какво може да доведе поставянето под един похлупак на история, наука, технология, природа и изкуство?
До най-интересните музеи на храната, разбира се.
Интересни са, защото, с чисто туристическия им характер, те привличат хора от различни кътчета на света.
И нали знаете – храната трябва да се споделя. Нещо, което в дадена точка от кълбото се счита за деликатес, в друга може да е забранено със закон.
А от музея просто излизаш изпълнен с екзистенциално-визуална информация, може дори и с някоя друга дегустация за вкусово-сетивната памет.
Музей на пържените картофки, Брюж
Обиколката ни започва от Брюж, където откриваме т.нар. Frietmuseum, или музеят, изцяло посветен на... пържените картофки. Доколкото знаем, това е единственият по рода си музей, отдаден на калоричното, но иначе много апетитно, изкушение. Всъщност пържените картофи са много типична за Белгия храна, заедно с шоколада. В музея ще научите всичко за тяхната история, включително и каква е тайната на идеалната порция хрупкави жълти пръчици. Ще може дори да дегустирате! Точното местоположение е Vlamingstraat 33, Bruges.
Музей на какаото и шоколада, Брюксел
Така и така сме в Белгия. Няма как да подминем с лека ръка техните шоколадови музеи. Този, на който се спряхме, се намира в Брюксел и носи романтичното наименование "Музей на какаото и шоколада". Тук на драго сърце ще ви разкажат приказната история на сладкото изкушение, което всъщност може да има и доста горчив вкус. Още повече, сградата, в която се посещава своеобразната галерия, е построена през далечната 1697 година. Намира се на Rue de la Tête d'Or, в близост до колоритното архитектурно чудо La Grand-Place.
Музей на хлебната култура, Улм
Следваща спирка е немският град Улм в провинцията Баден-Вюртенберг, където се намира Museum der Brotkultur. Нали знаете кой е роден в Улм? Самият Алберт Айнщайн! Със същия научен ентусиазъм, в Музея на хлебната култура на дълго и широко ще ви опишат невероятната шестхилядна история на тестеното изделие. Колекцията им не е за пренебрегване – над 18 000 експоната, 700 от които присъстват постоянно. Имат и специализирана библиотека, съдържаща над 6 000 заглавия. Местоположението: Salzstadelgasse 10.
Музей на сиренето, Алкмаар
В типичния за Холандия туристически пакет може да включите и един музей – Kaasmuseum, или Музей на сиренето. Той обаче не се намира в Амстердам, а в центъра на Алкмаар. Историческата къща е построена като параклис през още по-далечната 1390 година. Превръща се в дом на сиренето през 1576. Какво може да научите: подготовката и търговията на млечни продукти през вековете, както и отблизо да се запознаете с живота в холандското село. Точен адрес: Waagplein 2.
Музей на маслините, Империя
И ето, че стигаме до италианския Museo dell'Olivo! Разположен е в северния край на един от най-важните за отглеждането на маслини региони – Лигурия. Маслиновите горички започват от крайбрежната ивица и стигат до вътрешността на района, те буквално покриват всеки скрит ъгъл и пътечка. Музейната къща има библиотека, в която заинтересованите могат да обогатят своите познания. Посещението му може да се превърне в много полезна и освежаваща разходка. Търсете го на Museo dell'Olivo - Via Garessio, 13 - 18100 Imperia – Italia.
Музей на горчицата, Мидълтън
Така и така сме на международна вълна, защо пък да не превключим и на междуконтинентална? В Мидълтън, Уисконсин, САЩ, изненадващо или не, си имат музей на горчицата! Mustard Museum e с безплатен вход и може да се похвали с най-подробната колекция на горчица в света. Ако имате съмнения, че нищо интересно няма да видите в него, забравете ги. Точно 5 400 разновидности на синапената подправка от всичките 50 щата, както и от повече от 70 други страни, ще ви карат да облизвате устни.
Ако пък ви е домъчняло за родния бит и култура, никога не е късно отново да посетите архитектурно-етнографския комплекс Етър, чиито възрожденски механи са си истински музеи на българската кулинария.