Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Музеи за истински кулинарни любители

по статията работи: | 13 декември 2012 Прочитания: 1116
Светът е пълен с любопитни образователно-вкусови места
Музеи за истински кулинарни любители
Източник: Frietsmuseum

Един наистина различен подход към музейното пространство. До какво може да доведе поставянето под един похлупак на история, наука, технология, природа и изкуство?

 

До най-интересните музеи на храната, разбира се.

 

Интересни са, защото, с чисто туристическия им характер, те привличат хора от различни кътчета на света.

 

И нали знаете – храната трябва да се споделя. Нещо, което в дадена точка от кълбото се счита за деликатес, в друга може да е забранено със закон.

 

А от музея просто излизаш изпълнен с екзистенциално-визуална информация, може дори и с някоя друга дегустация за вкусово-сетивната памет.

 

Музей на пържените картофки, Брюж

 

3563

 

Обиколката ни започва от Брюж, където откриваме т.нар. Frietmuseum, или музеят, изцяло посветен на... пържените картофки. Доколкото знаем, това е единственият по рода си музей, отдаден на калоричното, но иначе много апетитно, изкушение. Всъщност пържените картофи са много типична за Белгия храна, заедно с шоколада. В музея ще научите всичко за тяхната история, включително и каква е тайната на идеалната порция хрупкави жълти пръчици. Ще може дори да дегустирате! Точното местоположение е Vlamingstraat 33, Bruges.


Музей на какаото и шоколада, Брюксел


3562

 

Така и така сме в Белгия. Няма как да подминем с лека ръка техните шоколадови музеи. Този, на който се спряхме, се намира в Брюксел и носи романтичното наименование "Музей на какаото и шоколада". Тук на драго сърце ще ви разкажат приказната история на сладкото изкушение, което всъщност може да има и доста горчив вкус. Още повече, сградата, в която се посещава своеобразната галерия, е построена през далечната 1697 година. Намира се на Rue de la Tête d'Or, в близост до колоритното архитектурно чудо La Grand-Place.


Музей на хлебната култура, Улм


3561

 

Следваща спирка е немският град Улм в провинцията Баден-Вюртенберг, където се намира Museum der Brotkultur. Нали знаете кой е роден в Улм? Самият Алберт Айнщайн! Със същия научен ентусиазъм, в Музея на хлебната култура на дълго и широко ще ви опишат невероятната шестхилядна история на тестеното изделие. Колекцията им не е за пренебрегване – над 18 000 експоната, 700 от които присъстват постоянно. Имат и специализирана библиотека, съдържаща над 6 000 заглавия. Местоположението: Salzstadelgasse 10.

 

Музей на сиренето, Алкмаар

 

3566

 

В типичния за Холандия туристически пакет може да включите и един музей – Kaasmuseum, или Музей на сиренето. Той обаче не се намира в Амстердам, а в центъра на Алкмаар. Историческата къща е построена като параклис през още по-далечната 1390 година. Превръща се в дом на сиренето през 1576. Какво може да научите: подготовката и търговията на млечни продукти през вековете, както и отблизо да се запознаете с живота в холандското село. Точен адрес: Waagplein 2.


Музей на маслините, Империя


3564

 

И ето, че стигаме до италианския Museo dell'Olivo! Разположен е в северния край на един от най-важните за отглеждането на маслини региони – Лигурия. Маслиновите горички започват от крайбрежната ивица и стигат до вътрешността на района, те буквално покриват всеки скрит ъгъл и пътечка. Музейната къща има библиотека, в която заинтересованите могат да обогатят своите познания. Посещението му може да се превърне в много полезна и освежаваща разходка. Търсете го на Museo dell'Olivo - Via Garessio, 13 - 18100 Imperia – Italia.


Музей на горчицата, Мидълтън


3565

 

Така и така сме на международна вълна, защо пък да не превключим и на междуконтинентална? В Мидълтън, Уисконсин, САЩ, изненадващо или не, си имат музей на горчицата! Mustard Museum e с безплатен вход и може да се похвали с най-подробната колекция на горчица в света. Ако имате съмнения, че нищо интересно няма да видите в него, забравете ги. Точно 5 400 разновидности на синапената подправка от всичките 50 щата, както и от повече от 70 други страни, ще ви карат да облизвате устни.

 

Ако пък ви е домъчняло за родния бит и култура, никога не е късно отново да посетите архитектурно-етнографския комплекс Етър, чиито възрожденски механи са си истински музеи на българската кулинария.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D