Сварете картофите в тежджета с подсолена вода за десетина минути, докато омекнат леко. Отцедете ги и оставете настрана.
През това време загрейте олио в голям тиган. Добавете към него лука, чесъна и 1 с.л. сол. Гответе около 5 минути, като разбърквате периодично. Сложете агнешката кайма, натрошете по-големите парчета с дървена лъжица. Разбъркайте и добавете подправките, след това доматената паста и брашното.
Добавете доматите и нахута, отцеден от консервата. Разбъркайте, покрийте отчасти с похлупак и оставете да къкри десетина минути. Подправете с пипер. Сместа трябва да е доста гъста.
Загрейте фурната на 180 С. Намазнете дъното и стените на по-голяма тава с високи стени. Смесете нарязаните картофи с 2 жълтъка и 25 грама кашкавал в купа. Изсипете тази смес в тавата, а отгоре разпределете сместа с агнешкото.
Останалите жълтъци, кашкавал, сирене рикота (или извара), киселото мляко, малко сол и пипер и разбийте в друга купа. Наръсете върху мусаката.
Печете 35-40 минути, в зависимост от фурната ви, докато отгоре хване златиста коричка.
Можете да приготвите тази рецепта за Великден, ако сте решили да експериментирате.