Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направете си вкусни ванилови мъфини!

по статията работи: | 04 август 2014 Прочитания: 1584
С тази семпла и изискана рецепта
Направете си вкусни ванилови мъфини!
Източник: Thinkstock / Guliver

Мъфините са сред най-малките изкушения, измисляни някога от човек. Наред с шоколадовите бонбони и френските макарони, кексчетата ни привличат със своя малък размер и неописуем вкус.

 

Макар и мънички, мъфините са с несравними качества. Освен това винаги можем да експериментираме с различни вкусове и украса. От шоколадови до плодови, от овесени до какаови. Винаги са вкусни!

 

По този повод колегите от Jenite.bg организират седмица на мъфините, като всеки ден ще ни представят различни видове и рецепти.

 

По своя произход мъфините биват два вида - английски и американски - и се различават по своята форма, консистенция и начин на приготвяне. Английските кексчета от семейство Мъфини са плоски и кръгли тестени изделия, приготвяни най-често от брашно, мляко, мая, захар и сол. Пекат се на тиган или под грил и обикновено крайният резултат е с дебелина между 2 и 3 сантиметра.



Когато обаче говорим за малките кексчета с "накъдрени полички”, най-често имаме предвид мъфините от САЩ. За разлика от английските им "събратя", формата на американските мъфини се отличава с цилиндрична основа и бухнала "шапка” за връх. Печенето се извършва във фурна, в специални формички или тавички, а една от основните им съставки е содата (или бакпулверът), която придава желания обем на тестото.


Ванилови мъфини

 

Ваниловите мъфини са едни от най-лесните за приготвяне, а оттук - и едни от най-популярните представители на своя вид. Въпреки това, за да постигнете успех при печенето им, пропорциите на всяка съставка трябва да са прецизно измерени, а прибавянето им да следва указанията в рецептата. В противен случай рискувате да не получите апетитни и бухнали кексчета, а безформени тестени изделия, с които най-малко да се гордеете.



Необходими продукти за 18 мъфина:


240 грама масло
1 ч.ч. захар (може и  ½ чаена чаша ванилова и ½ обикновена захар)
2 ч.ч. брашно
4 големи яйца
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
½ ч.ч. суроватка (айрян)
1½ ванилова есенция


...и средства: везни, мерителни чашки и лъжици, сито, средно големи хартиени чашки за мъфини, телени скарички (с такива разполага почти всяка микровълнова печка) и, разбира се, часовник.

 

Вижте как може да си приготвим ванилови мъфини в любимия ни женски сайт. И не забравяйте всеки ден да следите за новите рецепти и предложения за мъфини в седмицата, посветена на тях!

Рейтинг: 4 / 5 , 296 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !