Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направи си сам: Тиквен фенер за Хелоуин

по статията работи: | 29 октомври 2013 Прочитания: 4370 1
Ще ви е необходимо най-вече добро настроение :)
Направи си сам: Тиквен фенер за Хелоуин
Източник: Thinkstock / Guliver

Превръщането на тиквата в атрактивен фенер (Jack-o-Lantern) е занимание, което можете да извършвате с малчуганите в семейството не само на Хелоуин.

 

Все пак, ако сте "заразени" от духа и атмосферата на Вси Светии, няма да ви се разсърдим!

 

Точно обратното – ще ви помогнем с няколко интересни идеи и съвети, свързани с очертаването на тиквения характер, както и със самото му дялкане.

 

Изберете си тиква

 

Първото условие е тиквата да е напълно здрава, т.е. да няма нито драскотина по кората й.

 

Предварително вземете решение за размера и цвета. Съвсем логично, по-голямата тиква ще изисква повече време и усилия.

 

Ето защо можете да изберете 2 или 3 по-малки и да ангажирате креативно повече ръце. Препоръчително е да сте се снабдили с тиква поне 2 дни преди празника.

 

Изберете си дизайн и метод на работа

 

Тази стъпка е по-сложна, отколкото изглежда, защото изисква предварителна подготовка. (За да не се колебаете и губите време в последния момент). Тук идваме на помощ със следните идеи за "лицето" на тиквения фенер:

 

 17784

Източник: iconarchive.com

 

След като сте си избрали такова и предварително сте си го отпечатали, трябва да се спрете на метода на, да го наречем, резбарството.

 

Можете да издялкате тиквата по традиционния начин – очи, уста и нос. Този дизайн е най-лесен за начинаещи и е най-класическата опция.

 

Ако искате да навлезете в по-сложни и трудоемки територии, можете да издялкате цял силует, например на призрак. Но това е доста сложно дори за обяснение!

 

Ако тиквата ще служи само за украса и не възнамерявате да палите свещичка в нея, може леко да издялкате повърхността на кората й в желаната от вас форма, без да дълбаете в дълбочина.

 

Друг вариант е барелефът, в случай, че изображението, на което сте се спрели, е доста сложно. Все пак приемаме идеята, че ще дялкаме задружно по класическия начин!

 

Същинската част

 

Необходим ви е удобен и остър нож, по възможност назъбен (с който да боравите вие, не децата, те могат да участват в подготовката и просто да наблюдават с интерес). Ножът с гладко острие изисква по-голяма сила, а в същото време се контролира по-трудно.

 

Необходимо ви е и по-просторна повърхност, която задължително трябва да покриете с вестник, мушама, както и пликове, в които да изхвърлите семките.

 

Внимателно отрежете капачато на тиквата, в радиус 5 см от дръжката. Дръжте ножа не вертикално, а под лек ъгъл, като насочвате върха на острието навътре към центъра на кръга.

 

Всъщност, капачето може да бъде изрязано и в друга форма.

 

Почистете тиквата от месестата й част и семките с помощта на голяма лъжица или собствените ви ръце. (Тази стъпка можете да пропуснете, ако се спрете на повърхностния метод).

 

Започнете с оформянето на "лицето", като врязвате ножа в тиквата с леки движения напред-назад. Следвайте внимателно дизайна, на който сте се спрели.

 

Накрая остава да намерите най-доброто място за тиквения фенер, да поставите свещичка във вътрешността и да се радвате на изделието си като малки деца! :)

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Anna Vasileva
29.10.2013 | 15:54
утре вечер ще правя тиквата, миналогодишната ми се получи просто СУПЕР:) тази година със сигурност ще се справя пак много добре ;)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...