Помните Люси Евтимова, нали? Тя е талантливият млад кулинар, автор на всички тези прекрасни рецепти, които можете да откриете и на територията на личния й блог. Срещаме се с нея отново по повод надничащия зад ъгъла Хелоуин...
"This is Halloween, This is Halloween" - това е музиката от "Кошмарът преди Коледа", която се носи из главата ми днес.
Oбожавам този празник и няма да позволя на нищо да застане между нас!
Вероятно се питате откъде идва любовта ми към Хелоуин (с която можете да се запознаете по-подробно на http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/).
Няма друг ден през годината, в който да можеш да си позволиш такава кулинарна свобода, без някой от гостите ти да те обяви за ненормален.
Като например пицата-череп, която виждате ей тук, отгоре.
На Хелоуин всяка рецепта заживява нов живот, образно казано. Дори обикновената салата не е съвсем обикновена и те поглежда с освирепял поглед.
Как?
Като изберете салата по желание и напълните с нея издълбани портокали под формата на тиквени фенери.
Самата салата може да бъде боядисана със зелена боя (както съм направила аз) или с нещо друго, по ваш избор.
Всъщност е много лесно да оформяте салатите за Хелоуин, тъй като ви трябват само очи. Всяка храна, която ви гледа, си е страховита! Ето така:
А тук съм използвала разполовена зелка за мозък, в който втъкнах два бонбона – очи:
Само на Хелоуин можете да кръщавате предястията си с гръмки имена... като "Гробище".
За "гробището" ще ни трябват:
7-8 бр. домашно приготвени крекери
250 гр кайма
консерва боб
1 бр. кренвирш
1 бр. голяма глава лук
2-3 бр. чушки
черен пипер
лют пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Запържваме в малко олио нарязания на лентички лук (така нарязан в тъмните часове ще прилича на червейчета), докато стане прозрачен. Добавяме каймата и продължаваме да пържим.
Добавяме нарязаните чушки и нарязаните на ленти кренвирши. Разбъркваме още малко и накрая добавяме доматеното пюре и подправките. Изсипваме в подходящ съд и украсяваме крекерите.
За самите крекери са необходими:
1 ч.ч. брашно (плюс още за разточването)
25 мл зехтин / олио
1 ч.л. бакпулвер
вода за замесването на меко тесто
сол и черен пипер на вкус
От изброените продукти омесваме меко тесто и оставяме да почине 15 минути. След това разточваме тестото и изрязваме желаните от нас формички. Аз направих ето такива:
Крекерите печем до порозовяване в предварително загрята фурна на 150 С. След като ги наредим върху хартията за печене, е хубаво леко да ги надупчим с вилица, за да не се надигат неравномерно.
Можете да използвате и рецепти за соленки с кашкавал и семки, която осъществих за оформянето на "вещерските пръсти" :
Пръстите можете да оцветите със зелена сладкарска боя, като за нокти ползвайте различни видове ядки. В случая се спрях на бадеми, слепени с малко лютеница.
Следващата рецепта, която посветих на Хелоуин, е много есенна и вкусна, именно пълнена тиква с червена леща. Истинското й име е Карбонада ен сапайо, рецептата видях от кулинарно списание. Традиционно аржентинско ястие, което всички у дома обикнаха.
Необходими продукти:
1 бр. средно голяма тиква
50 гр разтопено масло
За задушеното:
1 с.л. семена кориандър
1 1/2 с.л. семена кимион
2 сухи червени чушки
2 глави червен лук
2 червени чушки
5 скилидки чесън
2 моркова
3 картофа
1 ч.ч. доматено пюре
250 гр. червена леща
2-3 кочана сварена царевица
4 стръка магданоз
Отрязваме капака на тиквата и я почистваме хубаво. Намазваме я с маслото и я пъхаме да се позапече в предварително загрята на 180 С фурна. Отвътре трябва да е мека, но отвън да остане твърда.
През това време в сух тиган запържваме семената кориандър и кимион, докато пуснат ароматите си. Прибавяме и накъсаните люти чушки и запържваме още малко. Прехвърляме всичко в хаванче, и, след като изстинат, ги счукваме на ситно.
В голяма тенджера запържваме нарязания на ситно лук, чушките на ивици и чесъна, докато омекнат. Поръсваме ги с подправките, разбъркваме и добавяме нарязаните на по-едри парченца моркови, картофи, домати, лещата* и около 1.5 л. вода. След като заври, намаляваме огъня и оставяме да къкри още 25 минути, докато картофите се сварят.
След като всичко е готово, прибавяме кочаните сварена царевица и нарязания магданоз, разбъркваме и прехвърляме в тиквата.
*Макар и по оригинална рецепта да е така, бих искала да вмъкна уточнение. Червената леща става много бързо и има вероятност да стане на каша, докато се сварят останалите зеленчуци. Ето защо препоръчвам да се сложи впоследствие, след като станат готови картофите.
А след приключването на кулинарната подготовка, можете да отскочите до Jenite.bg, където ви очакват няколко предложения за артистичен празничен грим!
Това е за днес от моя шарен хелоуински свят! Посетете ме и утре, ден преди самия Хелоуин, за страшно сладките празнични предложения!