Целият почистен шаран се залива със сока от половин лимон. Посолява се и се оставя да престои за час в хладилника.
Лукът, морковът (другите два са за отвън), целината, чесънът и краставичките са нарязват на кубчета.
В тиган с малко олио се задушават зеленчуците без краставичките.
Посоляват се на вкус и се поръсват с черен пипер. След като омекнат, се отстраняват от котлона.
Добавят се киселите краставички и ситно нарязан копър.
С получената плънка се пълни шарана, който е поставен в съда за готвене. Правят се прорези по рибата и в тях се пъхват лимонени резени.
Край шарана се разпределят целите мариновани кисели лукчета и останалите моркови, нарязани на едро. Подправят се със сол и черен пипер на вкус.
Сипва се бялото вино. Съдът се завива с фолио и се поставя във фурната за 1час, на 200 гр.
През това време мекото масло се смесва с галетата.
След като се махне фолиото,върху рибата се разпределя дебел пласт от галетената паста.
Допича се на 230 гр. до приятен златист загар.