Хранителната индустрия трябва да преосмисли начина, по който се третират омарите, след появата на ново проучване, установяващо, че тези любими на кулинарите „продукти“ всъщност изпитват силна болка.
Досега се твърдеше, че омарите не усещат какво им се случва, когато с тях биват приготвяни изкусни ястия, но новите данни говорят друго.
Проведеният експеримент на учени от белфастки университет показва как омарите са готови да пожертват най-скъпото си – тъмното и сигурно скривалище – за да избегнат болката. Екипът биолози, начело с изследовател на име Боб Елууд, са проучили реакциите на две групи ракообразни, затворени в две кутии.
В едната кутия са пускани серия от слаби електрически удари, които са подтиквали омарите да се показват навън в опит да се измъкнат. Другата кутия, върху която не е оказвано никакво влияние, останала затворена, като очевидно обитателите й се чувствали спокойни.
Боб Елууд подчертава, цитиран от АФП, че за разлика от грижата ни за хуманното отношение към бозайниците, почти никой не се замисля за ракообразните и техните изживявания, когато, каквато е масовата практика, ги поставяме живи във вряща вода. Традиционно се смята, че омарите не чувстват нищо. „Нашите проучвания обаче доказват обратното“, казва Елууд.
И призовава получените данни да се вземат предвид и, ако не спрем да консумираме омари, то поне да се постараем да съкратим времето, в което те изпитват ужас и болка.