Ако ви попитаме коя е храната, която е най-богата на йод, вероятно ще кажете Орехи. Да, нормално е, защото това е най-разпространената храна, за която сме смята, че има голямо съдържание на йод.
Вероятната причина за това е оцветяването на пръстите ни, когато берем/чистим предни орехи. Цветът е точно като този на йода. Но се оказва нещо изненадващо – в орехите има значително малко количество йод. За сравнение – йод 2.7 микрограма, калций – почти 30 милиграма.
Тоест ако става дума за набавяне на някакъв микроелемент от орехите, то това трябва да е калций.
В орехите има минимално количество от елемента йод.
На доста места се среща информация, която гласи, че в листата и зелената обвивка на пресните орехи има най-голяма концентрация на въпросния елемент. Именно затова се препоръчва пиенето на чай, сварен от листата на ореха.
Ако трябва едно дърво да се захрани с йод от почвата, то тя трябва да е изключително богата на йод (което всъщност е рядкост). И при всяко положение в такъв случай няма да има плод на следващата година (а това не се случва реално).
Тези факти ни карат да се съмняваме в популярното схващане, че в орехите има много голямо количество йод. И все пак, ако вие разполагате с информация, която да обори тези твърдения, споделете с нас.
Нека сега си припомним кои са симптомите на йодна недостатъчност и кои са храните, богати на йод.
снимки:wikipedia.org