Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Протеини. Що е то?

по статията работи: | 29 януари 2013 Прочитания: 6242 1
Научете повече за белтъчините
Протеини. Що е то?
Източник: morgueFile

Няма как да не сте чували за диетата на Аткинс, която се превърна в отделно течение и хвърли много хранителни специалисти в размисли и страсти за протеините. Толкова важни ли са те?

 

В такъв случай, откъде вегетарианците черпят протеини, ако не от месото?

 

Първо да обясним какво точно представляват протеините, или както още ги наричаме – белтъчините/белтъците.

 

Казано на разбираем език, протеините всъщност представляват макромолекули, изградени от аминокиселини. Интересно е да се отбележи, че няма еднакви аминокиселини. Те се разделят на две основни групи – заменими и незаменими.

 

Незаменимите аминокиселини са тези, които организмът не може да си набави сам. По тази причина е необходимо да бъдат набавяни чрез храната. В следната таблица може да се запознаете със съдържанието им в някои основни хранителни продукти:

 

5692

Таблица: Wikipedia

 

Френският химик Антоан Фуркроа е първият, който прави разграничение между протеините и останалите органични субстанции.

 

Това се случва през далечната 1789 година! От този исторически момент до сега е извървян много дълъг път, изпълнен с открития и допълнения в познанието за протеините.

 

Трябва да се отбележи, че всеки белтък притежава специфична функция, като практически няма процес в тялото, който да не зависи от някой протеин. Функциите им наистина са най-разнообразни – от защитна (колагенът), до резервна (овалбуминът и казеинът).

 

Как хората, които не ядат месо, си набавят необходимата доза протеин? Това става благодарение на различните млечни продукти, яйцата, ядките (консумирани сурови), елдата, овесените ядки и т.н.

 

Според много научни изследвания, натрупването на прекомерно количество белтъчини не е полезно за човешкия организъм. Според учени от Медицинския университет във Вашингтон например, високопротеиновата диета може да доведе до развитието на някои видове рак.

 

Ще се намерят хранителни специалисти, които да ви посъветват да не наблягате толкова на месото (в случай, че не сте вегетарианци), колкото на бобовите култури. Разбира се, драстичните промени в диетата и в начина на живот трябва да се правят вследствие на пълна информираност по дадената тема. Освен това, не трябва да се забравя, че растителните и животинските аминокиселини са с различен произход. Съответно – и с различно значение за организма.

 

Решението: балансирана диета, в която има от всичко полезно, сортирано правилно и поднесено с любов и мисъл.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Martina Georgieva
04.02.2013 | 15:31
много числа и смятане , което не е за мен :))
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D