Знаете, че, ако ще хапвате сладко, най-добре е да го правите сутрин. И че закуската в същото време би следвало да бъде здравословна.
Е, ако се съди по развитието на едно от най-любимите ни лакомства – сладоледът, то би трябвало често – често да закусваме с леденото изкушение.
Ето защо: В последно време производителите на сладолед стават особено придирчиви към облика на продукта, който предлагат, и се стремят да обхванат нарастващия брой клиенти, търсещи здравословни попълнения във всекидневното си меню.
По тази причина се увеличават сладоледите, представяни като „нискокалорични“, „без излишни мазнини“, „лайт“ и т.н. Такива разновидности се продават включително и в България, макар и не масово и засега само в определени големи търговски вериги.
Възможно ли е обаче сладоледът да бъде здравословен? Според нас да! Но не защото му е отнета някоя и друга калория, има по-малко консерванти, оцветители или мазнини. А защото е вкусен. Носи ни наслада, усмихва ни и ни връща в детството. А това е достатъчно здравословно само по себе си, разбира се, стига да не закусваме по този начин всеки ден.
До тези заключения явно са стигнали и от американския производител на сладолед Cherry Farm Creamery, които, вече традиционно, организират специално събитие, посветено на закусването със студения десерт.
Те ни призовават всяка първа събота на февруари да започваме деня си със сладоледено угощение, което би могло да бъде внимателно обмислено и предварително приготвено. С прецизно подбрани вкусови разновидности на продукта, с любими сиропи, бисквитки, украси. Гласуваме с две ръце за идеята. Без значение от марката сладолед, дали е изобщо купен, или приготвен в домашни условия.
Първата събота на февруари се задава зад ъгъла. Избрахте ли си сладолед?