Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Трикове за перфектен дресинг към салатата

по статията работи: | 30 януари 2014 Прочитания: 1853 1
Последният няма нужда от млечни продукти, за да е плътен
Трикове за перфектен дресинг към салатата
Източник: Thinkstock / Guliver

Салатата е вълшебна храна, което предразполага към всякакви експерименти.

 

Независимо дали ще я поднесете като гарнитура, предястие или основно (например за лека вечеря), тя винаги върши страхотна работа.

 

Зимата, макар и сезон, в който свежата (локална) храна е в много ограничени количества, също е "салатен" сезон. Особено подходящи за студените месеци са салатите от моркови, цвекло, всякакъв вид зеле, лук, ябълки, авокадо и т.н.

 

Изборът и комбинациите са наистина десетки, стига човек да има желание да опитва и съчетава нови вкусове.

 

Веднъж приготвили салатата, трябва и да я овкусите. Понякога прясно изстисканият лимон и зехтинът не са достатъчни, особено ако искате да внесете разнообразие. В такъв момент е време да потърсите интересни рецепти за т.нар. дресинг сосове.

 

Много често в тях участват млечни продукти (мляко, сметана), тъй като те придават плътност и "пухкавост" на соса. Ако следите приеманото количество калории, тези дресинги не за вас.

 

 

Добрата новина е, че ще ви предложим няколко вкусни и креативни идеи, с които да заместите млечните съставки в дресинга, без да нарушавате желаната консистенция.

 

Печен чесън

 

Термично обработният чесън може да се похвали с много приятен и апетитен аромат. Как да си го приготвите?

 

Необходими продукти:

 

4-6 глави чесън (в зависимост от размера; по възможност, използвайте български)

 

1 к.л. зехтин

 

сол (морска, хималайска)

 

Начин на приготвяне:

 

Загрейте предварително фурната. Изрежете "капачетата" на главите (откъм острата част). Поръсете със зехтин, поставете в малка тава, покрийте с фолио (без то да докосва чесъна). Печете час, час и половина, или докато чесънът омекне съвсем. Оставете да изстине и с внимателни движения "изстискайте" отделните скилидки. Можете да използвате и малка лъжичка. Можете да съхранявате в хладилника до месец. За да добавите към салатен дресинг, пюрирайте желаното количество.

 

Кашу

 

Ядките също са добри приятели на салатата. За да прибавите кашу в дресинга, първо трябва да го накиснете, след това да го блендирате.


Кокосово мляко

 

Няма как да минем без него. То е чудесен заместител на животинското мляко. Достатъчни са 1-2 супени лъжици към дресинга, и ще получите много мек и приятен сос.

 

Авокадо

 

Добре узрялото авокадо е способно на страхотни кулинарни магии. Обелете го, пасирайте и използвайте към дресинга. Няма нужда да ви припомняме колко е полезно то. Нали?

 

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Desislava Stoyanova
30.01.2014 | 17:21
интересно, трябва да опитам :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !