Салатата е вълшебна храна, което предразполага към всякакви експерименти.
Независимо дали ще я поднесете като гарнитура, предястие или основно (например за лека вечеря), тя винаги върши страхотна работа.
Зимата, макар и сезон, в който свежата (локална) храна е в много ограничени количества, също е "салатен" сезон. Особено подходящи за студените месеци са салатите от моркови, цвекло, всякакъв вид зеле, лук, ябълки, авокадо и т.н.
Изборът и комбинациите са наистина десетки, стига човек да има желание да опитва и съчетава нови вкусове.
Веднъж приготвили салатата, трябва и да я овкусите. Понякога прясно изстисканият лимон и зехтинът не са достатъчни, особено ако искате да внесете разнообразие. В такъв момент е време да потърсите интересни рецепти за т.нар. дресинг сосове.
Много често в тях участват млечни продукти (мляко, сметана), тъй като те придават плътност и "пухкавост" на соса. Ако следите приеманото количество калории, тези дресинги не за вас.
Добрата новина е, че ще ви предложим няколко вкусни и креативни идеи, с които да заместите млечните съставки в дресинга, без да нарушавате желаната консистенция.
Печен чесън
Термично обработният чесън може да се похвали с много приятен и апетитен аромат. Как да си го приготвите?
Необходими продукти:
4-6 глави чесън (в зависимост от размера; по възможност, използвайте български)
1 к.л. зехтин
сол (морска, хималайска)
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната. Изрежете "капачетата" на главите (откъм острата част). Поръсете със зехтин, поставете в малка тава, покрийте с фолио (без то да докосва чесъна). Печете час, час и половина, или докато чесънът омекне съвсем. Оставете да изстине и с внимателни движения "изстискайте" отделните скилидки. Можете да използвате и малка лъжичка. Можете да съхранявате в хладилника до месец. За да добавите към салатен дресинг, пюрирайте желаното количество.
Ядките също са добри приятели на салатата. За да прибавите кашу в дресинга, първо трябва да го накиснете, след това да го блендирате.
Няма как да минем без него. То е чудесен заместител на животинското мляко. Достатъчни са 1-2 супени лъжици към дресинга, и ще получите много мек и приятен сос.
Добре узрялото авокадо е способно на страхотни кулинарни магии. Обелете го, пасирайте и използвайте към дресинга. Няма нужда да ви припомняме колко е полезно то. Нали?