Има един хранителен продукт, който може да се превърне в почти всякакво ястие. Откриваме го както в сушито, така и в сутляша. Вероятно се досещате, че става въпрос точно за ориза. Тук ще разкажем за неговата черна разновидност.
Черният ориз е особено специален – в Китай присъствал само в менюто на императора. Затова е известен и като "забранения ориз". Всъщност, след като се сготви, той става пурпурен.
Подходящ е както за сладки, така и за пикантни ястия, характерни за азиатската кухня.
Похапването на черен ориз е чудесен начин да набавим на организма безценни антиоксиданти. Съдържа 18 аминокиселини, желязо, цинк, каротин, минерали, витамини и фибри. Не съдържа глутен и е с ниско съдържание на захар.
Това го прави перфектен в борбата с лошия холестерол, както и с редица други заболявания. Според експерти, консумирането му предпазва от рак. Факт, който за пореден път доказва, че правилният начин на хранене е най-доброто лекарство.
Може да бъде включен в разнообразни здравословни диети.