Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

3 откачени хранителни режима

по статията работи: | 09 април 2013 Прочитания: 5225 6
Дали някой ден човешкият вид ще може да оцелее, ако просто вдишва кислород?
3 откачени хранителни режима
Източник: Thinkstock / Guliver

Невороятно е докъде може да стигне човек, за да свали няколко килограма.

 

Добрата форма и здравословен начин на живот е нещо, към което всеки трябва да се стреми.

 

Границата между стремежа и маниакалното състояние понякога се оказва прекалено тънка.

 

Пример за такова вманиачаване е така наречената


Диета на Спящата красавица

 

Подобен тип хранителен режим, или по-скоро липса на такъв, е определян често като каприз и подражаване на модна тенденция в диетите.

 

Тези диети, в по-голямата си част, дават временни резултати, след което свалените килограми бързо се връщат, понякога и в двоен размер - познатият йо-йо ефект, принесъл в жертва не една и две талии.

 

Диетата на Спящата красавица представлява дълъг непробуден сън, предизвикан от силна доза седативи (сънотворни). Под действието на хапчетата, вие не приемате никакви калории, следователно тялото ви е принудено да изразходва вече натрупаните.

 

10027

 Кадър от анимацията на Дисни

 

Вследствие на това, се губи тегло. Съществуват проучвания, че има връзка между инсомнията (състоянието на безсъние) и наднорменото тегло. Това е една от вероятните причини да бъде създадена подобна диета.

 

Един от най-известните почитатели на "отслабителния" сън е Кралят на рока, самият Елвис Пресли. Така или иначе, преминаването от безсъние към тотален сън, не е разрешение на въпроса с напълняването.

 

Плюс това, всеки уважаващ себе си лекар, няма да ви предпише седативи, за да се преборите с излишните килограми. Няма доказани резултати за постигнат траен ефект, следвайки тази диета.

 

Съществува друг режим на хранане, който е постигнал по-голяма популярност, но отново бива определян от диетолозите като рисков.


Фрутарианство

 

Последователите на тази диета включват в менюто си плодове, зеленчуци, ядки, без консумиране на никакви зърнени култури и животински продукти.

 

 

Причините за приемането на този хранителен режим могат да са всякакви - религиозни, културни, естетически, икономически и други. Хората, включили над 75% плодове в менюто си, се считат за фрутарианци.

 

Тази диета има много разновидности. Някои последователи ядат само паднали плодове на земята. Смятат, че това е единственият начин да не наранят дървото, берейки плодовете му. Някои фрутарианци смятат, че не трябва да се ядат зърно, защото е противоестествено.

 

Други са на мнение, че яденето на всякаква храна освен пресни плодове е неподходяща и дори неправилна за тях самите. Почитателите на плодовите диети, твърдят, че това е единственият начин да се доближат до Началото, до Райската градина и това, с което са се хранели Адам и Ева.

 

Смятат, че този режим на хранене ще им донесе простичък, но здравословен живот. Тази диета е забранена за деца и непрепоръчителна за непълнолетни. Води до остра липса на важни за организма елементи като протеини, калций, желязо, цели групи витамини и минерали.

 

Още една практика, която би могла да крие сериозни рискове за здравето е т.нар.


Слънцеядство


Inedia от латински, или "гладът", е концепция, според която на хората не са им необходими нито храна, нито вода, за да живеят, единствено слънчева светлина.

 

 

Слънцеядите смятат, че хората могат да бъдат поддържани единствено от прана - живителната сила или енергия, според индуизма. Прана се крие именно в слънчевата светлина.

 

Специалистите предупреждават, че този експеримент за проверка на издръжливостта на човешкия организъм, крие сериозни рискове за живота. Може да доведе до дехидратация, глад и смърт.

 

Няколко слънцеяди са се подложили на изследвания от страна на индийския мистик Прахлад Яни, но резултатите не са проверени от независими лекари и не могат да се считат за представителни.

 

Със или без доказани тестове, човечеството се намира на етап, в който все още хората се нуждаят от редица хранителни вещества за оцеляването си. Подобни рискови експерименти могат само да навредят на здравето.

 

Дали някой ден човешкият вид ще може да оцелее, ако просто вдишва кислород, е въпрос, чийто отговор оставяме на бъдещето.

 

През това време пък може да се запознаете с основите на любопитната Палео диета.

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
ана
10.04.2013 | 11:28
Страшни дивотии!
5
Galia Ivanova
09.04.2013 | 16:45
Отговор на коментар #2 от Anna Vasileva:
да и аз.какви са тези глупави начини за отслабване.болни мозъци
4
Ekaterina Tsoneva
09.04.2013 | 16:24
тези които се подлагат на такива безумни диети сериозно вредят на здравето си
3
Орнела Мути
09.04.2013 | 16:20
Наистина са много откачени .
2
Anna Vasileva
09.04.2013 | 15:29
Тези хора са много зле :) предпочитам да си ползвам по-традиционни методи на отслабване.
1
Маргото
09.04.2013 | 14:19
Много проблеми идват от рязкото отслабване!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Картофки, ама по-така ;)
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...