Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

4 полезни храни, които консумирате неправилно

по статията работи: | 10 февруари 2014 Прочитания: 1735
Понякога и дребните детайли са от значение
4 полезни храни, които консумирате неправилно
Източник: Thinkstock/Guliver

Не, всъщност няма такова нещо като неправилен начин за консумация на полезни храни, но нека кажем, че има някои начини на приготвяне и съхранение, които са по-правилни от други. Нека видим кои са те и за кои точно храни се отнасят...


Готвени зеленчуци


Къде бъркате? Варите ги.


Как да се поправите? Печете ги или ги приготвяйте на пара.


Защо? В зеленчуците има много водноразтворими витамини и минерали, които остават във водата след варене. Затова, ако нямате намерение да консумирате течността, по-добре ги пригответе без нея.


Нещо повече, в зеленчуците се намират някои полезни ензими, които се разрушават при по-високи температури на готвене. Поради тази причина неагресивни методи на обработка като варенето на пара са подходящи, ако даден зарзават не ви се яде в суров вид.


Ягоди


Къде бъркате? Режете ги.


Как да се поправите? Яжте ги цели.


Защо? В целите ягоди има между 8% и 12% повече витамин С. Това е установено от едно бразилско изследване от 2011 година и причината е, че непосредствено след разрязването на плода, витамин С бързо се разгражда под влиянието на светлината и въздуха.


Това важи и за всички останали плодове и зеленчуци, разбира се, но изследването касае само ягодите. Друг враг на витамин С са високите температури, затова е добре да съхранявате по-нежните плодове (такива без кора) на хладно.


Домати


Къде бъркате? Ядете ги сурови.


Как да се поправите? Сгответе ги.


Защо? Редовната консумация на домати се свързва с понижен риск от инфаркт, намалена инцидентност на рак на простатата и запазване на разсъдъка с напредването на възрастта.


Вероятна причина за това е високото съдържание на антиоксиданта ликопен, който се усвоява значително по-добре след термична обработка и в комбинация с някаква мазнина. Това не трябва да ви отказва от вкусната салата от домати през лятото, но е добър повод да наблегнете на доматените супи и манджите с доматени сосове.


Замразени храни


Къде бъркате? Избягвате ги.


Как да се поправите?Недейте да ги избягвате :) 

 


Защо? Противно на масовите разбирания, не само свежите плодове и зеленчуци могат да бъдат полезни. Напротив, в два от три случая замразените храни съдържат повече антиоксиданти, в това число витамин С и бета-каротин, отколкото пресните. Това се дължи на факта, че обикновено става дума за растения, които се берат при достигането на пълна зрялост и се замразяват непосредствено след това.


Много от зарзавата на пазара и в магазините се бере недоузрял, за да може да издържи минимум седмица на рафта - престой, който допълнително го лишава от ценни качества.  

Рейтинг: 4 / 5 , 181 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...