Добре е първо да се приготви сиропът, за да има време да поизстине.
В малък съд сложете водата да кипне, добавете захарта и амаретото. Варете около 6-7 минути на слаб огън и оставете настрана.
Разбийте сметаната, като в 1/3 от нея сложете половината от шоколада (разтопен).
Може да изберете блатовете, според вкуса си, аз реших да използвам два бели и един шоколадов.
Сложете първия блат в подходяща чиния и го сиропирайте. Намажете със сметаната, в която има шоколад, поръсете от начупените бадеми, а отгоре сложете и от бялата сметана.
После се слага следващият блат, сиропира се и отново се намазва с бялата сметана, поръсва се с начупени бадеми, а после и от смесената с шоколад.
Поставя се и третият блат, сиропира се. Накрая тортата се намазва отгоре и отстрани с останалата част от сметаната (бялата).
Разтопете и останалата част от шоколада с една лъжица олио. Декорирайте с него, с филираните бадеми, а ако искате тортата да има неотразим вкус и вид, наредете и черешки.