Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Баклава "Коледна звезда"

7
Баклава "Коледна звезда"
Източник: Петя Цанкова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:балканска кухня
Празник:Коледа
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    В намаслена тава започват да се редят корите, като всяка се нaмазва, с помощта на четка, с разтопеното краве масло (125 гр). По този начин се нареждат половината от корите.

  • 2

    Върху тях се изсипва на един слой сместа от орехите, захарта (2 ч.ч.), канелата и лимоновата кора, предварително смесени и разбъркани добре.

  • 3

    Следва нареждането на втората половина от корите, като всяка пак се намазва с масло.

  • 4

    Така подредената баклава се нарязва с остър нож в желаната от вас форма.

  • 5

    Разтопява се 125 гр масло и с него се залива нарязаната баклава - желателно е да е по разрезите.

  • 6

    Пече се на 150 С до готовност, до златист загар - обикновено 35-40 минути. Оставя се да изстине.

  • 7

    От захарта и водата се приготвя сироп. Вари се около 15-20 минути и тогава се добавя лимоновия сок.

  • 8

    С горещия сироп се залива студената баклава.

  • 9

    Оставя се да престои едно денонощие (желателно е да не се слага в хладилник) и тогава се консумира.

  • 10

    Да ви е сладко! :)

  • 11

    Забележка: 1 ч.ч.=250 мл

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
stefaniika koleva
20.12.2013 | 08:35
Отговор на коментар #5 от тихомира илиева:
Аз пробвах скоро и се получи невероятен десерт.
6
stefaniika koleva
20.12.2013 | 08:34
Тази рецепта за баклава ще се окаже отлична.
5
тихомира илиева
19.12.2013 | 08:45
За Коледа ще пробвам тази рецепта.
4
тихомира илиева
19.12.2013 | 08:45
Съблазни ме вида на тази баклава.
3
Vqra Petrova
18.12.2013 | 16:10
аха,... е се разбирам защо моята баклава се нагъва отгоре,над сместта явно трябва да сложа поне 4-5 кори :)
2
gabriela gabrielova
18.12.2013 | 10:10
И аз ползвам тази рецепта.
1
gabriela gabrielova
18.12.2013 | 10:10
Така приготвена баклавата става страхотна.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...