Разточвате бутер тестото на две кори с размери приблизително 40/30.
Разстилате първата кора в голямата тава от фурната, надупчвате я с вилица и върху нея разпределяте плънката, приготвена от смлените орехови ядки, едната чаена чаша захар, галетата и канелата.
Покривате с втората кора, която също надупчвате с вилица и нарязвате на триъгълници с големина по ваше усмотрение (т.е. големината, необходима за поднасянето).
Печете в предварително загрята фурна на 180 С с въртящ въздух (или не).
Когато се зачерви, изваждате и оставяте на студено хубаво да се охлади (може да я залеете със сиропа и на другия ден).
Приготвяте сироп от двете чаени чаши захар и също толкова вода. Като заври, добавяте лимоновия сок и ванилията.
Заливате студената баклава с горещия сироп и оставяте минимум 24 часа да поеме хубаво сиропа. Резултатът е зашеметяващ.