Бъдещето на биопродуктите в България е обещаващо и нещата са положителни. Това твърдение малко ни учуди, защото по принцип сме свикнали да чуваме около себе си предимно оплаквания, а конкретно по тази тема – че цените са твърде високи и все още малко хора си позволяват да купуват биологична храна.
Но Веселин Цветков от Българска асоциация Биопродукти е категоричен. Според него секторът има огромен потенциал.
От една страна, „да бъдеш биопроизводител не е скъпо. Всеки един, който мисли, че може да се занимава с тези методи на производство, може да го направи, тъй като нашата земя в България все още е чиста, не е обременена. Една трета от територията ни е защитена зона. В тези територии може да се произвежда без проблем“.
От друга - „културата на потребителя вече е нараснала и той знае, че биопродукцията и биопродуктите са една полезна храна“.
Оптимизма си Веселин Цветков споделя по време на разговор с бизнес сайта Econ.bg. И тъй като все пак, колкото и перспективен да изглежда, и в този бизнес има редица трудности, в интервюто неизбежно са засегнати и те.
"Биопроизводството е по-скъпо от тази гледна точка, че разрешените препарати за биопроизводство (...) са много по-скъпи от конвенционалните. А добивите са значително по-ниски от нормалните", казва Цветков.
Оттук, действително, потребителите получават продукция с по-висока от средното цена, но и самите магазини тук имат голяма роля. Защото търговците „понякога спекулират с модерността на продукта и в нашите специализирани магазини с биопродукти някои продукти са на европейски цени, които са доста по-високи от нормалните, конвенционалните. И българският потребител, с по-ниската по понятни причини покупателна способност, ги отбягва“, допълва Веселин Цветков.
Какво още казва той за биопродуктите – в пълното интервю за Econ.bg