Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Биопродуктите – мода, спекула и светло бъдеще

по статията работи: | 04 декември 2012 Прочитания: 933
Ценим ги, но и цената им все още е твърде завишена
Биопродуктите – мода, спекула и светло бъдеще
Източник: Булфото

Бъдещето на биопродуктите в България е обещаващо и нещата са положителни. Това твърдение малко ни учуди, защото по принцип сме свикнали да чуваме около себе си предимно оплаквания, а конкретно по тази тема – че цените са твърде високи и все още малко хора си позволяват да купуват биологична храна.

Но Веселин Цветков от Българска асоциация Биопродукти е категоричен. Според него секторът има огромен потенциал.

От една страна, „да бъдеш биопроизводител не е скъпо. Всеки един, който мисли, че може да се занимава с тези методи на производство, може да го направи, тъй като нашата земя в България все още е чиста, не е обременена. Една трета от територията ни е защитена зона. В тези територии може да се произвежда без проблем“.

От друга - „културата на потребителя вече е нараснала и той знае, че биопродукцията и биопродуктите са една полезна храна“. 

Оптимизма си Веселин Цветков споделя по време на разговор с бизнес сайта
Econ.bg. И тъй като все пак, колкото и перспективен да изглежда, и в този бизнес има редица трудности, в интервюто неизбежно са засегнати и те.

"Биопроизводството е по-скъпо от тази гледна точка, че разрешените препарати за биопроизводство (...) са много по-скъпи от конвенционалните. А добивите са значително по-ниски от нормалните", казва Цветков.

Оттук, действително, потребителите получават продукция с по-висока от средното цена, но и самите магазини тук имат голяма роля. Защото търговците „понякога спекулират с модерността на продукта и в нашите специализирани магазини с биопродукти някои продукти са на европейски цени, които са доста по-високи от нормалните, конвенционалните. И българският потребител, с по-ниската по понятни причини покупателна способност, ги отбягва“, допълва Веселин Цветков.

Какво още казва той за биопродуктите – в пълното интервю за Econ.bg 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!