Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Защо дървена лъжица?

по статията работи: | 01 януари 2018 Прочитания: 3867 2
Любимата лъжица на майстор-готвачите
Защо дървена лъжица?
Източник: Thinkstock / Guliver

Попадали ли сте някога на рецепта, в която е споменато указанието "разбъркайте с дървена лъжица" и сте се чудили защо? Защо не метална, силиконова или пластмасова?

 

Дървената лъжица притежава някои характеристики, които я правят предпочитана от майстори-готвачите. Тя е един от най-важните прибори в една кухня. Ето защо: 

 

1. Дървото е здрав материал. С него може да се разбъркват плътни консистенции и да се остъргват дъната на кухненските съдове без да се повреди.

 

2. Дървото е меко. С прибори от въпросния материал няма да нараните (може би с изключение на тиганите и тавите с незалепващо покритие) кухненските съдове.

 

3. Дървото е изолатор. Това означава, че ако правите карамел или нещо друго, чуствително към рязки температурни промени, няма да предизвикате моментална кристализация като разбъркате с дървен прибор.

   

4. Дървото има висок топлинен толеранс. С други думи - няма да се разтопи при контакт с консистенции и предмети, които имат много висока температура (за разлика от пластмасата например).

 

5. Дървото е напълно натурален и неутрален материал. Няма свойството да окислява храната (като алуминия) и не отделя химикали при високи температури, като някои пластмаси и други изкуствени материали.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Пияно пиле
01.11.2013 | 16:54
Ако си намеря ей такова едно за обръщане и то с остро връхче може и д ами станат любими :)
1
Desislava Stoyanova
01.11.2013 | 16:49
вече ще ги препочитам :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!