Ако сте си купили цял, неотворен кокосов орех, не изпадайте в паника. Има няколко решения, които могат да направят задачата по-лесна. Ето как по-лесно да достигнете до сърцевината на пресния кокос.
Ако предпочитате, можете да отцедите сока, преди да сте отворили ореха. Използвайте трите трапчинки, които кокосовият орех по принцип има. Пробийте три дупки с помощта на отвертка и изцедете сока в чаша.
Следвайте "шева" или ръба на ореха, обърнете го в дланта си, така че да дойде перпендикулярно на ръката ви.
Вземете голям домакински нож и ударете ореха през средата, така че острието да се забие, след което го извадете внимателно.
След това започнете да въртите, ако е направено както трябва, кокосът ще се отвори след няколко завъртания и ще се получат две еднакви половини.
На някои места просто пробиват една от трапчинките на кокосовия орех и ето ви един прекрасен коктейл. Каква по-оригинална чаша от самата черупка на ореха.
Снимка: wikiHow
Следващият метод може да ви изненада! Хванете здраво кокосовия орех, отново се целете през средата (екватора) и го ударете с голям здрав ръб (камък, тухла или ръб на някаква здрава повърхност). Отново завъртете двете страни, докато се разполовят. Достатъчно здрав е, няма да се разпадне, не се притеснявайте.
Снимка: wikiHow
Същото, което преди малко свърши отвертката, можете да повторите с тирбушон – да пробиете трапчинките, за да махнете сока. Сложете ореха в найлоново пликче, използвайте чук или подобен предмет, ударете през средата. Така няма да изцапате нищо, дори да потече или да се счупи веднага.
Снимка: wikiHow
След като сте отцедили сока, можете да сложите кокосовия орех за 15 минути в микровълновата фурна или във фризера за същото време. Ударете няколко пъти с чук, когато се разполови кокосчето, махнете вътрешността от черупката.
Има няколко начина да освободите ядката от черупката. Решете кой е най-лесен и удобен за вас. Като вече сте разполовили ореха, сложете го за 15 минути в микровълновата и вътрешността ще излезе много по-лесно.
Можете да ползвате лъжица и да издълбаете сърцевината; нож, с който да нарежете половинките на още по-малки парченца и да освободите ядката. Последното, което може да направите, е да обелите вътрешната обвивка с помощта на белачка за картофи.
Снимка: wikiHow
Целият процес звучи като голяма борба, но с опита идва и рутината. Тази статия е за феновете на кокосовия орех, които искат да го похапват по-често и, на които тези съвети могат да бъдат полезни.