Ако Kulinar.bg ви каже кино, какво мойе да имаме предвид? Не, няма да говорим за най-новите премиери, нито за наближаващите оскари, а темата е "какво хапваме, докато гледаме филм".
Вероятно отговорът не е еднозначен за всеки, но по-голямата част ще отговорят в хор – пуканки. Тъй като за полуготовите, калсически, соелни пуканки в пакетче, което става напълно готово само след няколко минути в микровълновата фурна, няма какво толкова да говорим, ще ви разкрием тайната на карамелизираните пуканки.
Те не се намират толкова често, а доста от нас ги харесват и дори предпочитат пред солените. Е, добрата новина е, че можете да си ги приготвите сами у дома и много лесно.
Продукти за карамелизирани пуканки:
5-6 чаени чаши готови пуканки
6 с.л. масло
½ чаена чаша кафява захар
½ чаена лъжичка ванилов екстракт
1/8 чаена лъжичка сода за хляб
Начин на приготвяне:
Започнете като загреете фурната на 120 С. Постелете тава за печене с пергаментова хартия и оставете настрани.
Сложете пуканките в голяма огнеопорна купа.
В тиган стопете маслото на средна температура. Сложете захарта, докато се смеси напълно. Оставете да заври течността. Разбърквайте с шпатула, за да не залепне. Махнете тигана от котлона.
В малка, отделна купичка разбъркайте ванилията, солта, содата и маслото със захарта. Когато започне да се нагида и да излизат балончета от цялата смес, продължете да разбърквате с шпатулата. Продължете, докато се получи гладък карамел.
Бавно излейте карамела в купата с пуканките и разбъркайте, за да се покрият от всички страни.
Разпределете пуканките в тавата с хартията, която приготвихте за един час и печете за около час. Разбърквайте и разделяйте там, където са се получили бучки (струпване на много пуканки).
Оставете да изстинат добре, преди да консумирате.
И какво остана? Хайде пускайте някой релаксиращ филм, подходящ за това време на деня и си хапнете пуканки.