Може би предпочитате да си купите готов, разбит тарама хайвер и да не се занимавате с тази дейност у дома, притеснявайки се дали ще се получи.
Да, но в много случаи, този, който си купуваме от магазина е пресолен и често не отговаря на вкуса на мнозина. Няма от какво да се плашите, веднага ви предлагаме точния метод за приготвяне на тарама хайвер в домашни условия.
За това се е погрижила Люба Грънчарова, обяснявайки подробно как да си приготвите домашен тарама хайвер.
Как да си осолим тарама хайвер в домашни условия?
Първо трябва да си купите риба с хайвер или неосолен хайвер от магазина. Сложете хайвера в купичка и леко посолете. На 100 грама хайвер се слагат не повече от 3-4 щипки сол.
Ако пуска вода в купичката, изливайте я, докато спре да се отделя течност. Ако пък няма вода, можете директно да преминете към следващата стъпка – дръжте хайвера 3-4 дни в хладилника или извън него, ако времето е хладно. След това направете малки пакетчета от по 100 грама. Завийте хайвера в прозрачно фолио и го сложете в камерата или фризера. Когато хайверът стане розов, е готов за разбиване. Така ще имате хайвер, когато пожелаете и няма да бъде пресолен, а точно такъв, какъвто би се харесал на вас и семейството ви.
Как се разбива хайвера?
В дълбока купа сложете 100 грама хайвер, започнете да бъркате с миксера на слаби обороти, като наливате по малко от олиото (400 мл). Ако допуснете грешка и хайверът не ви се сгъстява, добавете накиснатия и изцеден хляб (2 филии) и продължете да разбивате и да наливате олио.
Когато хайверът се сгъсти, добавете сока от 1 лимон и сока от 1 малка главичка лук. Така хайверът ще се запази по-дълго време, без да промени вкуса си. Ако сложите нарязан или настърган лук, скоро той променя вкуса си и разваля хайвера.
От тази рецепта се получава много вкусен тарама хайвер, който е прекрасен, намазан върху препечени филийки, а комбинацията с любимо вино е удоволствие, което трябва да си доставите.