Как да приготвим вкусно брюкселско зеле. Което е стар познайник на света, но започва да се култивира в най-големи количества в Белгия, откъдето идва и името му.
Когато избирате зеленчука, гледайте малките зелчици да бъдат здрави, тъмнозелени, без следи от пожълтяване.
Преди да пристъпите към готвене, обелете най-горния слой на зелчицата и отрежете стъблото, ако все още е там.
Впрочем, това е един от признаците за прясното и добро състояние на брюкселското зеле.
Задушено. Сложете зелето в една чаша сухо бяло вино в голяма тенджера на средна температура. Покрийте и задушете за около 7 минути, докато зелето омекне напълно.
Извадете зелчиците с решетъчна лъжица, увеличете силата на котлона, сложете една лъжица масло и оставете течността на да се глазира. След това полейте зелето със соса.
Микровълнова фурна. Ако не сте ревностни противници на микровълновата фурна, можете бързо да си приготвите брюкселско зеле.
Сложете зелките в стъклена йенска купа, добавете ¼ чаша зеленчуков бульон или вода, покрийте и пуснете микровълновата на висока мощност. Гответе за около 6 минути, или докато брюкселското зеле омекне напълно.
На фурна. Загрейте фурната на 250 С, нарежете зелето на половинки. Разпределете ги на хартия за печене или в тава, достатъчно голяма, за да ги държи далеч една от друга.
Полейте с една лъжица зехтин екстра върджин. Объкнете ги веднъж по време на готвенето. Печете за 20-тина минути, или докато омекнат и придобият приятна кафява коричка.
Брюкселското зеле може да се приготви и на пара, ако обичате да усещате натуралния вкус на зеленчука.
Можете да ги приготвите на стандартната водна баня, стават готови за 6-8 минути.
Приготвено по тези няколко начина, брюкселското зеле става супер гарнитура за месо.
Можете да прибавите към задушеното зеле и малко кромид лук и бекон, които предварително сте запържили за кратно.
Или да опитате Брюкселско зеле с масло и Крем супа от брюкселско зеле