Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да приготвим брюкселско зеле

по статията работи: | 03 септември 2013 Прочитания: 22279 11
Няколко бързи начина да си сготвим брюкселско зеле
Как да приготвим брюкселско зеле
Източник: Thinkstock / Guliver

Как да приготвим вкусно брюкселско зеле. Което е стар познайник на света, но започва да се култивира в най-големи количества в Белгия, откъдето идва и името му.

 

Когато избирате зеленчука, гледайте малките зелчици да бъдат здрави, тъмнозелени, без следи от пожълтяване.

 

Преди да пристъпите към готвене, обелете най-горния слой на зелчицата и отрежете стъблото, ако все още е там.

 

Впрочем, това е един от признаците за прясното и добро състояние на брюкселското зеле.


Задушено. Сложете зелето в една чаша сухо бяло вино в голяма тенджера на средна температура. Покрийте и задушете за около 7 минути, докато зелето омекне напълно.

 

Извадете зелчиците с решетъчна лъжица, увеличете силата на котлона, сложете една лъжица масло и оставете течността на да се глазира. След това полейте зелето със соса.


Микровълнова фурна. Ако не сте ревностни противници на микровълновата фурна, можете бързо да си приготвите брюкселско зеле.

 

Сложете зелките в стъклена йенска купа, добавете ¼ чаша зеленчуков бульон или вода, покрийте и пуснете микровълновата на висока мощност. Гответе за около 6 минути, или докато брюкселското зеле омекне напълно.


На фурна. Загрейте фурната на 250 С, нарежете зелето на половинки. Разпределете ги на хартия за печене или в тава, достатъчно голяма, за да ги държи далеч една от друга.

 

Полейте с една лъжица зехтин екстра върджин. Объкнете ги веднъж по време на готвенето. Печете за 20-тина минути, или докато омекнат и придобият приятна кафява коричка.

 

Брюкселското зеле може да се приготви и на пара, ако обичате да усещате натуралния вкус на зеленчука.

 

Можете да ги приготвите на стандартната водна баня, стават готови за 6-8 минути.

 

Приготвено по тези няколко начина, брюкселското зеле става супер гарнитура за месо.

 

Можете да прибавите към задушеното зеле и малко кромид лук и бекон, които предварително сте запържили за кратно.

 

Или да опитате Брюкселско зеле с масло и Крем супа от брюкселско зеле

 

Коментари(11)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
11
Петя Иванова
05.09.2013 | 09:28
Отговор на коментар #4 от Аламинут:
И на мен също :)
10
Петя Иванова
05.09.2013 | 09:28
Обичам брюкселско зеленце
9
Надя
04.09.2013 | 14:31
Отговор на коментар #4 от Аламинут:
И аз го харесвам:)
8
Надя
04.09.2013 | 14:31
Ще си го приготвя на фурна,мискя,че ще стане нй-вкусно.
7
Женя
04.09.2013 | 13:57
Отговор на коментар #1 от Emnuella:
Аз също,,акар че не е много разпространено у нас.
6
Женя
04.09.2013 | 13:56
Много е вкусно това зеленце.
5
Danaq Mihaylova
04.09.2013 | 09:57
Много го обичам това зеле и често си го приготвям по различни начини .
4
Аламинут
04.09.2013 | 09:41
Много ми е любимо :)
3
Гергана Минчева
04.09.2013 | 09:17
Отговор на коментар #1 от Emnuella:
И на мен ми е много любимо .
2
Гергана Минчева
04.09.2013 | 09:16
Много полезна статия . Аз много обичам брюкселско зеле
1
Emnuella
03.09.2013 | 19:38
Много обичам брюкселско зеле.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!