Картофите се измиват и намазват с олио, след това кората им се дупче с вилица на 1-2 места. Пекат се на предварително загрята фурна на 190 С за 50 минути.
След като са готови, се разрязват на две равни части. С лъжица се изважда вътрешността на картофа и се събира в купа, като се внимава да не се разкъса кожата на картофа.
Към вътрешността на картофа се добавят маслото, ситно нарязания лук (може да се използва и пресен), майонезата, нарязаната шунка и царевицата.
Добавят се и подправките и всичко се разбърква добре. С тази смес се пълнят изпразнените печени картофени кори. Поръсват се с кашкавал и малки парченца домат (доматът е по желание за хората, които желаят, той може да се сложи и пасиран в сместа).
Картофите се нареждат отново в тава, намазана леко с олио или хартия за печене, и се запичат за около 15-20 минути. Сервират се горещи с гарнитура от краставички и домати.
За да направите платната на картофените лодки, използвайте резенчета краставици, поставени с помощта на клечки за зъби или шишчета. Също става и с кашкавал, изрязан в триъгълна форма, който се закрепва с клечка.