Яйцата се разбиват до кремообразна смес със захарта и ванилията, добавя се зехтина постепенно, като непрекъснато се бърка, следва киселото мляко, в което предварително е загасена содата.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към яйчената смес, като се бърка с бъркалка, редувайки го с топлата вода до получаване на кексова смес.
Форма за кекс се намаслява и посипва с брашно.
От готовата смес се отделя половината и в едната половина се слага пресятото какао и се разбърква.
Във формата се сипва първо бялата смес, върху нея се сипва кафявата, без да се разбърква, най-отгоре се слагат натрошени парченца шоколад и филираните бадеми, като само се пускат отгоре, без да се натискат в сместа или бъркат.
Кексът се пече 40 мин на 170 С в предварително загрята фурна или до суха клечка.
Когато е готов, се оставя да се охлади леко и след това се изважда от формата. Поръсва се по желание с пудра захар.