Сигурни сме, че обичате пилешко. Резултатите в последната ни анкета го доказаха - на много от вас пилешкото е най-любимото месце.
Печете ли често цяло пиле?
То е любимо на много от нас още от времето, когато се продаваше на всяка крачка, на големи грилове на улицата - такива вече почти няма, а и те значително занижиха качеството си, така че вариантът с купено пиле на грил - отпада.
Решението - запретваме ръкави и си правим пиленце на грил вкъщи!
Пилето, изпечено в тава, също става много вкусно, но има един проблем - винаги едната му страна е не толкова хрупкава. Защото първо го печем от едната страна, тя става хрупкава и апетитна, после обръщаме, за да се изпече и от другата и долната страна става влажна. Не че и така не е вкусно, но почитателите на хрупкавото пиле едва ли са доволни.
Затова имаме един супер готин метод за печене, с който пилето ще стане по-хрупкаво от всякога!
За да стане пиленцето хрупкаво, логично е, че при печене трябва да е изправено - така че да не се опира никъде.
Вече сме ви показвали страхотен метод за пиле на грил в домашни условия - там печем пилето върху стъклено шише или кенче от бира.
Днес сме ви приготвили още един начин - пиле, изпечено в кръгла форма за кекс.
Ето какво трябва да направите!
Първо си подгответе формата - понеже ще сложим пилето върху издадената й част, трябва да я пригодим, така че соковете му да не изтичат в дупката.
Просто вземете парче фолио и сложете отгоре, като прегънете, така че да покриете стърчащата част на формата за кекс.
Самата форма напълнете с вкусове - парчета лимони, резени лук, чесън, розмарин, мащерка - без да белите зеленчуците и без да премахвате подправките от стръкчетата.
Пилето овкусете по любимия си начин - може да го държите предварително в марината - така ще стане най-вкусно.
Или просто намажете с мазнина и подправки (сол, пипер, чубрица, червен пипер), непосредствено преди да го сложите да се пече.
Сложете пилето да седне върху стърчащата част на формата за кекс. Пилето е готово за фурната.
Нека тя да е загрята на 200 С. Печете го около 1 час. И после имате най-хрупкавото пиленце, приготвено в домашни условия.
Ако ви трябва гарнитура, във формата за кекс може да сложите каквото желаете, картофи, моркови, обелен лук, апсержи, дори и ориз + нужното му количество вода. Ще стане просто фантастично!