Почистеният и нарязан лук се задушава в олиото, като омекне, към него се прибавят гъбите.
Добавя се и оризът и се запържа, докато стане "стъклен", след което към него се прибавят червеният пипер, единият от доматите и 3 ч.ч. вода.
Намалявате до минимум температурата, така че оризът сам да поеме водата, без да ври.
След като омекне, сваляте от котлона и добавяте подправките, стафидите и орехите и с получената смес напълвате шарана, зашивате го и поставяте в предварително намазнена тава.
Ако остане от плънката, можете да я изсипете в тавата около рибата.
Останалият домат се нарязва на кръгчета и се подрежда върху рибата. Залива се с 1/2 ч. ч. гореща вода и се пече на умерена фурна, докато рибата добие златист цвят.