За боровинковата смес: Смесете боровинките и 1 с.л. вода в купа. Покрийте с капак сместа и я оставете да къкри на средна температура за 2-3 минути.
Добавете 1/2 ч.ч. от захарта и гответе още 2 минути.
В друга купа разбъркайте 1 1/2 с.л. от лимоновия сок и царевичното нишесте. Разбъркайте добре, за да се смесят.
Добавете сместа към боровинките и гответе на слаб огън за около минута, разбърквайки постоянно.
Махнете сместа от котлона и я прехвърлете в друга купа. Когато сосът се охлади, го покрийте и го оставете в хладилника.
Покрийте с хартия за печене продълговата тава за кекс. Изстудете тавата за 10 минути във фризер.
За ягодовия сорбет: В тенджера смесете захарта и 3 с.л. вода. Разбъркайте. Оставете сместа да кипне и варете за 5 минути. Охладете.
Пюрирайте ягодите с електрически миксер или блендер. Добавете соковете от портокал и лимон, както и сварения сироп. Изсипете сместа в съд и замразете.
Преди да се използвате сорбета, го сложете в хладилник за около половин час, за да се разтопят твърдите ледчета.
След това, сложете ягодовия сорбет в тавата и го оформете добре. Покрийте с фолио и оставете във фризера за 2 часа.
Сложете ваниловия сладолед в хладилник, за да омекне малко.
Извадете тавата със сорбета от фризера. Изсипете половината от сладоледа върху него. Покрийте с фолио и оставете във фризера за половин час.
За последния пласт смесете останалата част от сладоледа с ¾ ч.ч. от боровинковия сос. Изсипете върху сместа. Сложете във фризера за още един час.
Когато сервирате сладкиша, го гарнирайте със останалия боровинков сос.