Когато трябва да увеличим дадена рецепта, тогава е лесно – просто увеличаваме 2 или 3 пъти продуктите. Но попадали ли сте в обратната ситуация – да искате да намалите рецептата?
Ето например ние попаднахме скоро в следната ситуация – формичка за кекс, но детска и то не каква да е, а принцеса. Наложи се да направим кекс, който да излеем наполовина във въпросната форма, а останалото нито е за нормалната форма, нито... въобще да се чудиш какво да правиш.
Та, в подобни ситуации или пък когато искате да направите десерт за двама, без повече от половината да остава в хладилника до второто пришествие, тогава трябва да знаете как правилно се намаляват мерките в готвенето.
В такъв скучай трябва да внимавате и за времето на готовност. Като печете половин кекс, това не значи непременно, че и времето за печене е на половина. По-скоро ще е 2/3 от времето, посочено в оригиналната рецепта. Но най-добре си остава практикуването на теста с клечката.
Всички знаем, че мерките в печенето са особено важни и трябва да ги спазваме точно, ако искаме да ни се получи добър резултат.