Измийте рибата, подсушете я, напръскайте я с лимонов сок и я оставете 15 минути да го поеме.
За плънката: Накиснете филия хляб във вода, после я изстискайте добре. Обелете и нарежете на ситно лука. Смесете го с каймата и хляба. Добавете яйцето, горчицата, сол, черен пипер, и 1 с.л. от ситно нарязаните зелени подправки (магданоз, див лук, естрагон, кервел).
Поръсете бялата риба отвътре и отвън със сол и черен пипер, напълнете я и я сложете в тавичка.
Срежете резенчетата бекон на половина и ги наредете върху рибата. Печете я открита 1 час във фурна при температура 200 С.
Отцедете гъбите, като запазите сока им, и ги нарежете на половинки. Добавете ги към рибата 20 минути преди края на печенето.
Сипете 125 мл от гъбения сок в тенджерка, добавете сметаната, брашното и останалите зелени подправки. Като заври сосът, подправете го със сол и черен пипер и го сервирайте с рибата.
Пояснение: В продуктите зелените подправки не са посочени като количества. Трябва да бъдат нарязани много на ситно, а количеството им да е 2 с.л. общо.
Рецептата е от книгата "Кулинарна енциклопедия" на ИК "Хермес".