Пилето се вари в продължение на 30 минути (ако е домашно - 1 час). В това време на котлона в малко мазнина се запържа каймата, подправена с червения пипер, черния пипер и 1 с.л. чубрица.
След като се запържи, при нея се добавя оризът, предварително измит и отцеден и се добавя и втората лъжица чубрица. Към ориза се прибавя бульона на пилето (или чиста вода).
След като оризът поеме водата, с готовата смес се пълни вече частично свареното пиле. Зашива се, може да се напълни и под кожата, ако имате още от сместа.
Чушките и моркова се измиват и нарязват на дребно. Запържват се в малко мазнина, посоляват се и се изсипват в тавичка. Добавят се 4 ч.ч. от бульона. В тавата се поставя и напълненото пиле.
Покрива се с фолио и се пече на 250 градуса за 2-3 часа. След като се изпече се отстранява фолиото, за да придобие златист загар.