Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Салатата трябва да работи ЗА вас!

по статията работи: | 19 юни 2013 Прочитания: 1003 2
Не е нужно салатата да е пълна с безсмислени съставки, за да е вкусна
Салатата трябва да работи ЗА вас!
Източник: Thinkstock / Guliver

Избирате да хапнете салата? Браво, но това, че предпочетохте панираното пиле пред печеното, веднага смъкна няколко точки.

 

Направете така, че салатата ви да работи за вас, не я пълнете с безсмислени съставки, от които да получавате само празни калории. Например заменете крутоните и китайските спагети или нудълс с печен сусам.

 

Той ще насити предястието с желязо, фибри и калций и ще го направи също толкова вкусно и хрупкаво. Пресните зеленчуци са полезни, някои влизат в графата "суперхрани".

 

Но дори и да е така, все пак се наблюдава зеленчукова йерархия в хранителната верига и някои зеленчуци са по значими от други.


Рецептите с маруля много успешно могат да бъдат приготвени със спанак. Той е 3 пъти по-голям източник на фолиева киселина, витамин С и калий.

 

Независимо дали салатата е домашно приготвена или в заведение, употребата на готови сосове абсолютно обезсмисля идеята за здравословно хранене. Сос от топено или друго сирене е класика, но дава ли ни нещо полезно? Не.

 

Калций и протеини в сиренето колкото искате, ще кажат някои, да така е. Но ако искате да получите кремообразна текстура без да слагате в салатата си наситени мазнини и холестерол, опитайте да го замените с авокадо.

 

За пример - 2 супени лъжици от готовия дресинг със синьо сирене прибавят 160 калории и 17 грама мазнини. Китайските спагети Чоу Миен са хрупкави и примамливи, но само половин чашка от тях прибавят 130 калории и 5 грама мазнини към тези, които толкова трудно се опитвате да свалите.

 

А като прибавим и калориите от добавките към порцията, защото никой не хапва само спагетки. Няма нужда да навлизам в подробности по този въпрос.

 

Свежа или грилована, царевицата съдържа нищо, така да се каже. А рецептите, в които влиза, са толкова много.

 

За същата сладост опитайте да прибавите цвекло – източник на фибри и фолиева киселина, сушени боровинки или гроздови парченца.

 

Ситно нарязаният бекон, пушен или пържен, направо изскача от скалата на храни, наситени с мазнини. Следователно няма място в салатата ви.

 

Същата хрупкавост и солен вкус се получават от шепа тиквени семки, а като бонус, получавате голямо количество минерали и цинк.

 

Лятото е сезонът, в който можете да си позволите да експериментирате. Опитайте да прибавите тези храни в салатата, няма да съжалявате.

 

Не забравяйте, че може да участвате в конкурса ни"Вкусни салати".

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Anna Vasileva
19.06.2013 | 15:19
Толкова самотана и объркана статия отдавна не съм чела..
1
Ekaterina Tsoneva
19.06.2013 | 13:33
аз не ям салатата със сос
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !