Избирате да хапнете салата? Браво, но това, че предпочетохте панираното пиле пред печеното, веднага смъкна няколко точки.
Направете така, че салатата ви да работи за вас, не я пълнете с безсмислени съставки, от които да получавате само празни калории. Например заменете крутоните и китайските спагети или нудълс с печен сусам.
Той ще насити предястието с желязо, фибри и калций и ще го направи също толкова вкусно и хрупкаво. Пресните зеленчуци са полезни, някои влизат в графата "суперхрани".
Но дори и да е така, все пак се наблюдава зеленчукова йерархия в хранителната верига и някои зеленчуци са по значими от други.
Рецептите с маруля много успешно могат да бъдат приготвени със спанак. Той е 3 пъти по-голям източник на фолиева киселина, витамин С и калий.
Независимо дали салатата е домашно приготвена или в заведение, употребата на готови сосове абсолютно обезсмисля идеята за здравословно хранене. Сос от топено или друго сирене е класика, но дава ли ни нещо полезно? Не.
Калций и протеини в сиренето колкото искате, ще кажат някои, да така е. Но ако искате да получите кремообразна текстура без да слагате в салатата си наситени мазнини и холестерол, опитайте да го замените с авокадо.
За пример - 2 супени лъжици от готовия дресинг със синьо сирене прибавят 160 калории и 17 грама мазнини. Китайските спагети Чоу Миен са хрупкави и примамливи, но само половин чашка от тях прибавят 130 калории и 5 грама мазнини към тези, които толкова трудно се опитвате да свалите.
А като прибавим и калориите от добавките към порцията, защото никой не хапва само спагетки. Няма нужда да навлизам в подробности по този въпрос.
Свежа или грилована, царевицата съдържа нищо, така да се каже. А рецептите, в които влиза, са толкова много.
За същата сладост опитайте да прибавите цвекло – източник на фибри и фолиева киселина, сушени боровинки или гроздови парченца.
Ситно нарязаният бекон, пушен или пържен, направо изскача от скалата на храни, наситени с мазнини. Следователно няма място в салатата ви.
Същата хрупкавост и солен вкус се получават от шепа тиквени семки, а като бонус, получавате голямо количество минерали и цинк.
Лятото е сезонът, в който можете да си позволите да експериментирате. Опитайте да прибавите тези храни в салатата, няма да съжалявате.
Не забравяйте, че може да участвате в конкурса ни"Вкусни салати".