Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Торта "Светли"

9
Торта "Светли"
Източник: Светла
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Националност:българска кухня
Кулинар:
Рейтинг: 5
(базиран на 17 отзива)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    Блатовете се пекат с две различни тавички - малката е с диаметър 16 сантиметра, а голямата е с диаметър 26 сантиметра.

  • 2

    Прибавяме жълтъците към белтъците и бъркаме без спиране. Прибавяме и 1 чаена чаша брашно на струйка.

  • 3

    Сместа изсипваме върху изрязана и намаслена с олио хартия в тавичката и печем на 180 С за около 30 - 35 минути, докато се изпече (като пробваме с клечка за зъби - ако не остава по клечката, значи е изпечен блатът). Трябват ни общо два големи блата.

  • 4

    За малкия блат: 2 броя яйца, 1/2 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша брашно, 1 ванилия. По същия начин разбиваме отделно белтъците от жълтъците и печем 2 малки блата.

  • 5

    На една страна оставяме блатовете изпечени, през това време си приготвяме сиропа. Вземаме 500 милилитра вода, 300 грама захар, 4 ванилии и 10 капки ром есенция. Когато заври водата, слагаме захарта и ври така 10 минути. Слагаме ванилията и есенцията от ром.

  • 6

    Сглобяването на тортата: слагаме в кръгла табличка или тортена голяма чиния големия блат, студен, но сиропиран с горещ сироп.

  • 7

    Редим кръгчетата банани. Слагаме пак другия блат върху този и пак сиропираме. Мажем със сметаната и редим бананите, но кръгът вече намалява - според другия малък блат, който ще се слага после отгоре.

  • 8

    Поставяме отгоре малкия блат. Сиропираме пак и мажем със сметаната.
    Полагаме и последния малък блат, сиропираме, мажем само със сметаната, като най-отгоре не слагаме банани.

  • 9

    И така измазваме цялата торта със сметаната. Ръсим със смлените орехи само на долните големи блатове, украсяваме с шприца на розички, ръсим с цветни кокосови стърготини и малко шоколадови пръчици.

  • 10

    Престоява в хладилника една нощ и хапваме с охота.

Коментари(9)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
9
Vqra Petrova
16.05.2013 | 14:36
поздравления за майстора на тортата,много е красива
8
kalinka kalinkova
13.02.2013 | 13:01
Наистина тази торта е много красива.
7
gabriela gabrielova
12.02.2013 | 22:24
Торта на два етажа. Изглежда много добре.
6
pepi damjnova
12.02.2013 | 20:58
Поздравления за майстора на тази торта.
5
Аламинут
12.02.2013 | 16:46
Предполагам , че тази торта е много вкусна :)
4
Kalina Mihaleva
12.02.2013 | 16:30
и от мен 5 имате за тази красива торта...ще я пробвам рецептата ви...
3
Valq Petrova
12.02.2013 | 16:21
Обожавам тортите,тази ми взе очите и мисля да я направя....5 и от мен...
2
Veronika Ivanova
12.02.2013 | 15:35
ОБОЖАВАМ ТОРТИТЕ,ЩЕ СИ Я НАПРАВЯ ТАЗИ ТОРТА....
1
Vqra Petrova
12.02.2013 | 13:28
Много хубава торта! Обичам домашните торти! :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...