В купичка размийте маята с топла вода, добавете захарта, разбъркайте и оставете сместа настрани.
Щом шупне, смесете маята с киселото мляко на стайна температура. Междувременно пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче.
Изсипете шупналата мая с киселото мляко, добавете разбитите яйца и зехтина. Започнете да замесвате еластично тесто. Сложете го да втаса за около 30-40 минути в намазнена купа, покрито с кърпа или домакинско фолио.
Докато тестото втасва, пригответе плънката за тутманика. Запържете каймата с малко зехтин. Добавете и лука. Задушете до полуготовност. Подправете със сол, черен пипер и чубрица. Оставете да изстине, докато разточите листата.
Втасалото тесто премесете отново. След това го разделете на две еднакви по големина топки.
Разточете два листа. В намазнена тава поставете единия лист. Разпределете тестото добре по дъното на тавата, като засегнете малко и стените на тавата. Изсипете изстиналата плънка и покрийте с втория лист, като с пръсти внимателно прищипвате двата листа.
Намажете тутманика с разбит жълтък с малко зехтин. Поръсете със сусам по желание. Оставете да втаса за още 10 минути.
Печете на долния реотан на фурната, предварително загрята на 200 С. Намалете температурата до 180 С и печете за около 45 минути.
След като се изпече, напръскайте тутманика със студена вода, покрийте с домакинска кърпа и изчакайте 10-15 минути преди консумация.