Тъй като сме си фенове на тестените закуски, не можем да не ви покажем и тези вкусни хлебчета, питки, или както искате ги наречете.
Това е традиционно тесто за питка с прясна мая. За пълнеж сме използвали бекон и краве сирене, но вие естествено можете да импровизирате.
Ето състава на тестото:
брашно около 700 г
прясна мая 1 кубче
захар 1 с.л.
айрян 1 чаша
олио 80 мл
сол 1 лъжичка
топла вода 150 мл
яйце 1 бр
продукти за пълнежа:
бекон 150 г
сирене краве 200 г
за намазване:
1 яйце
Разтваряте маята и оставяте да шупне. Като през това време можете да си нарежете на кубчета бекона и сиренето за пълнежа.
Добавяте и останалите продукти за тестото, като слагате брашното на етапи. Трябва да се получи меко тесто. Оставяте да втаса на топло.
Следва оформянето на хлебчетата.
снимки:мартина николова/kulinar.bg
От вече втасалото тесто късате топчета и сплесквате с длани. Слагате по едно парче бекон и сирене и отново оформяте като топче.
Слагате в намазнена тава.
*В средата на готовите топчета слагате по едно парче сирене, но това е по желание. Отгоре мажете с разбито яйце.
*Големината на топчетата е по желание, виждате на снимката хлебчета за големи и малки :)
Печете на 220 С за около 40-45 минути, или до златистокафяво.
Всички права запезени/kulinar.bg © 25.01.2016