Ако поне малко сте запознати с учението на Петър Дънов, то сте чували, че от заветите на Учителя можем да научим и много полезни съвети за правилно хранене.
Някои от тях са:
-да не се храним по тъмно – сутрин след изгрев и вечер преди залез на Слънцето;
-никога да не преяждаме, а оставим място поне за още 20-тина хапки, така ще може храносмилателната система да функционира правилно;
-да ядем, когато сме гладни наистина
Знаем, че храната може да ни причини много здравословни проблеми, когато не я приемаме по правилния начин, но може и да ни излекува.
Ето кои са 15-те храни, които Петър Дънов съветва да хапваме в някои определени състояния.
За тези храни сме говорили по различни причини, но нека да видим и какво е разбирането на Учителя за техните полезни действия.
Коприва – запазва пигментацията на косата и забавя процеса на побеляване.
Магданоз – помага при болка в стомаха
Тиква – успокоява нервната система
Зрял фасул – лекува проблеми с бъбреците
Лимон – енергизира и помага за по-лесно извършване на всекидневните задължения
Диня – помага за подобряване на настроението и активността
Ябълка – препоръчва се на дамите, тъй като има разкрасителни свойства
Грах – уеднаквява тена на кожата
Патладжан – действа на самочувствието и увереността
Пъпеш – за чувство на уравновесеност и търпеливост
Смокини – помага за здравето на имунната система
Праскови – отново помагат на стомаха
Кайсии – справят се болести на черния дроб и анемия
Цвекло – помага при проблеми с очите
Орехи – стимулират мозъчната дейност
Ориз – помага за концентрацията, препоръчва се при медитация
Череши – подобряват кръвообращението
Домати – отново са полезни за кръвообращението
Картофи – носят чувство на удовлетвореност
Виждате, че освен освен привилегиите за здравето на тялото, които можем да получим от храната, то психическият аспект също е важен за Учителя. Тоест физическото здраве върви ръка за ръка с психическото, за да се чувстваме здрави и пълноценни.