Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

7 причина да заобичаме още повече прасковите

по статията работи: | 10 юли 2014 Прочитания: 1015
Задължително е да похапваме тези плодове през сезона
7 причина да заобичаме още повече прасковите
Източник: Photl

Сезонът на прасковите вече е в действие и сергиите са пълни с тези красиви и много вкусни плодове.

 

Обикновено обичаме да похапваме прасковите пресни, на компот или на сладко. Но истината е, че няма значение по какъв начин приемаме този плод. Важното е, че, когато го правим, помагаме на организма си изключително много.

 

Хранителните вещества в прасковите са в изобилие и зареждат с витамини и минерали тялото ни.

 

Вижте някои от тези полезни вещества и ще заобичате прасковите още повече. Също като нас.

 

Фибри

 

Една чаша, пълна с праскови, има повече от 2 грама фибри. Фибрите са ни нужни за регулиране на храносмилането и също така играят роля при нормализирането на нивата на холестерола, намаляват сърдечносъдовите заболявания и контролират апетита.

 

Калий

 

Само една чаша праскови съдържа около 300 милиграма калиий. Той е важен, защото помага за регулирането на кръвното налягане и предотвратява риска от опасни сърдечни усложнения. Ако не се храним правилно, калият ще бъде в дефицит на тялото ни, което води до неприятности.

 

Магнезий

 

Магнезият помага да запазим костите си здрави. Хората, които страдат от недостатъчен прием на този минерал, често се оплакват от силно главоболие. Така че можем да бъдем сигурни, че магнезият играе важна роля. Една чаша праскови ни дава 14 милиграма магнезий.

 

Витамин С

 

Постоянно слушаме съвети, относно приема на витамин С. Особено, когато става въпрос за настинки. Това е така, защото той повишава имунитета. Витамин С е също и антиоксидант, така че той се бори не само с вирусите, а и със свободните радикали. Предотвратява и сърдечносъдови заболявания и рак. Една чаша праскови ни дава повече от 10 милиграма витамин С.

 

Витамин А

 

Витамин А също е антиоксидант. Той подсилва имунитета и предпазва зъбите и венците здрави. Важно е, обаче, да имаме предвид, че този витамин е от малкото вещества, които, ако се приемат в голями количества, са опасни. Затова, ако решим да се тъпчем с праскови, трябва да контролираме приема на останалите продукти, с които се храним.

 

Витамин К

 

Може би не слушаме толкова много за този винамин, в сравнение с останалите. Въпреки това, той е също толкова важен, колкото тях. Витамин К предотвратява съсирването на кръвта, което в много случаи може да бъде пагубно. Една чаша праскови има 4 микрограма от витамина, което е добър принос в приема на този витамин.

 

Желязо

 

Не може да се оповаваме само на прасковите, щом става дума за нужното количество желязо на ден, но пък можем да сме спокойни, че, ако ги приемаме редовно, ще се доближим доста до желания ефект. Желязото помага при транспортирането на кислород през кръвта. Освен това, то предотвратява риска от поява и развитие на анемия. Особено внимателни трябва да бъдат жените, тъй като по време на менструация се губи много желязо. За бременните жени, или за тези, които планират бременност, също е от значение приема на желязо.

Рейтинг: 4 / 5 , 192 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...