Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Шоколадова торта "Нежност"

7
Шоколадова торта "Нежност"
Източник: Добринка Христова Петкова
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    За блата: 5 яйца, 150 гр захар, 130 гр брашно, 2 с.л какао. За крема: 250гр крема сирене, 3 с.л пудра захар, 300 мл разбита сметана, 400 гр заквасена сметана, 100 гр течен шоколад, 1/ 3бурканче сладко от ягоди (около 100 гр).

  • 2

    За глазурата: 150 гр черен шоколад, 200 мл сметана, 50 гр масло. За сиропиране: карамелизирайте 3 с.л захар и сипете около една чаша вода.

  • 3

    Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват със захарта на пухкав сняг. Добавят се един по един и жълтъците, после и пресятото брашно с какао, като вече се бърка внимателно на ръка. Пече се на 180 С, за около 35-40минути (или до суха клечка). Формата е 26см.

  • 4

    Охлажда се и се разрязва на две, може и на три части. Крема сиренето се разбива с пудрата захар, към него се добавя заквасена сметана и другата сметана, предварително разбита. Накрая се прибавя шоколадa и се разбърква добре, до получаване на гладък крем.

  • 5

    Слага се единият блат в подходящ поднос, сиропира се с карамелен сироп, върху него се изсипва от крема, отгоре се нареждат ягодите от сладкото и се покрива с другия блат и пак се сиропира.Цялата торта се намазва с крем, заглажда се хубаво и се оставя в хладилника за няколко часа (аз я оставих за една нощ, на сутринта я покрих с глазурата).

  • 6

    Сметаната се слага заедно с маслото на котлона, докато се разтопи. Свалете от огъня и добавете шоколада. Бъркайте, докато се разтопи и оставете да се охлади, но да е течна глазурата.

  • 7

    Залейте тортата, като сипвате глазурата в средата и я накланяте леко, докато се покрие добре. Оставяте пак в хладилника, и след това декорирате по желание.

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
ана
09.10.2013 | 12:11
Страхотна е и оправдава името си.
6
zvetanka ivanova
23.03.2013 | 10:27
Много хубав вид има.
5
Отговор на коментар #4 от Петя Иванова:
Благодаря ви!Наистина тортата е правена с много любов,по случай 11-та годишнина от нашата сватба.Беше пълна импровизация,но се получи страхотна и нежна торта, затова и така я нарекох Нежност!
4
Петя Иванова
22.03.2013 | 14:31
Страхотна рецепта . Явно е правена с много нежност и любов :)
3
Отговор на коментар #1 от Анелия Петрова:
И аз не съм много добра , но все пак ще се опитам.
2
Много сладко изкушение .
1
Анелия Петрова
22.03.2013 | 12:57
Много готина торта :) Аз не мога да правя торти ... просто не ми се получават.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...