За блата: 5 яйца, 150 гр захар, 130 гр брашно, 2 с.л какао. За крема: 250гр крема сирене, 3 с.л пудра захар, 300 мл разбита сметана, 400 гр заквасена сметана, 100 гр течен шоколад, 1/ 3бурканче сладко от ягоди (около 100 гр).
За глазурата: 150 гр черен шоколад, 200 мл сметана, 50 гр масло. За сиропиране: карамелизирайте 3 с.л захар и сипете около една чаша вода.
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват със захарта на пухкав сняг. Добавят се един по един и жълтъците, после и пресятото брашно с какао, като вече се бърка внимателно на ръка. Пече се на 180 С, за около 35-40минути (или до суха клечка). Формата е 26см.
Охлажда се и се разрязва на две, може и на три части. Крема сиренето се разбива с пудрата захар, към него се добавя заквасена сметана и другата сметана, предварително разбита. Накрая се прибавя шоколадa и се разбърква добре, до получаване на гладък крем.
Слага се единият блат в подходящ поднос, сиропира се с карамелен сироп, върху него се изсипва от крема, отгоре се нареждат ягодите от сладкото и се покрива с другия блат и пак се сиропира.Цялата торта се намазва с крем, заглажда се хубаво и се оставя в хладилника за няколко часа (аз я оставих за една нощ, на сутринта я покрих с глазурата).
Сметаната се слага заедно с маслото на котлона, докато се разтопи. Свалете от огъня и добавете шоколада. Бъркайте, докато се разтопи и оставете да се охлади, но да е течна глазурата.
Залейте тортата, като сипвате глазурата в средата и я накланяте леко, докато се покрие добре. Оставяте пак в хладилника, и след това декорирате по желание.