На днешната дата, влюбени или не, уважаващи празника, или не, не можем да останем безразлични. Поне така сме решили в екипа на Kulinar.bg.
По стар стил 14 февруари е Трифоновден, почитаме Свети Трифон, пазител на лозята, вдъхновител на виното. С личността му са свързани множество легенди, като една от тях е следната:
Докато зарязвал лозето си, покрай Трифон минала сестра му Богородица, която носела малкия Христос в ръцете си. Брат ѝ се присмял и казал "Мома си пък син имаш". Богородица преглътнала обидата и на връщане минала през съпругата на Трифон като ѝ заръчала да занесе превръзки на мъжа си, тъй като си е отразял носа, докато зарязвал лозята.
Жената веднага се запътила към лозето на мъжа си и му разказала за думите на Богородица. Трифон се присмял и казал, че няма как да си отреже носа, защото държи косера обърнат надолу, а не нагоре. В този момент той замахнал да зареже лозето и клетвите на сестра му го застигнали като си отразял наистина носа.
Това предание е една от причините празникът да се нарича Трифон Зарезан, а другата е защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.
Към трепетното усещане за зараждаща се пролет и желанието довечера да изпием по чаша пълно с живот червено вино, разбира се прибавяме и приповдигнатото настроение на празника Свети Валентин. Макар и пренесен у нас по западен образец, горещо приветстваме неговото присъствие в празничния ни календар.
Защото винаги е добре да имаме поводи, напомнящи ни, че любовта е чудо и повече от всичко си заслужава да бъде в центъра на вниманието. Поне за ден!
Дали и какво ще празнувате днес си е напълно ваша работа, но така или иначе най-вероятно ще вечеряте. Така че защо да не е с най-близките ви хора или само със специалния човек – на подредена от вас маса с приготвени от вас ястия.
В свързаните по-долу рецепти можете да откриете нашите предложения за празничната ви трапеза, ако вече не сме ви вдъхновили с предложеното неотдавна меню за влюбени.